Vraća li se privremeno policijski sat u FBiH?

Na konferenciji za medije Kriznog stožera ministarstva zdravstva FBiH rečeno je kako za tri neradna dana prvosvibanjskih praznika predložili donošenje zabrane kretanja starijima od 65 godine i mlađima od 18 godina te zabranu kretanja za sve građane poslije 20 sati.

Rekao je ovo Goran Čerkez zamjenik ministra za javno zdravlje kazavši da, navodeći da bi predložene mjere trebale vrijediti ovog vikenda, ali da u sljedećem razdoblju namjeravaju nastaviti s mjerama popuštanja te se sljedećeg tjedna očekuje otvaranje trgovina na veliko i malo.

Čerkez je rekao kako porast broja zaraženih treba samo dodatno potencirati važnost poštivanja predloženih mjera, ponajprije pridržavanja mjera samozaštite.

“Već nsljedećeg tjedna namjeravamo predložiti otvaranje trgovina na veliko i malo, da menadžeri zdravstvenih institucija omoguće veći priliv pacijenata. Predlažemo otvaranje malih obrta, odvjetničkih i notarskih ureda”, kazao je Čerkez.

U protekla 24 sata koronavirus u FBiH je potvrđen kod još 33 osobe. Na području Federacije BiH do sada je ukupno 16.265 testiranih. Do sada je potvrđeno 891 slučajeva COVID-19. Aktivna su 543 slučaja – 315 oporavljenih, a 33 sa smrtnim ishodom.

Trenutno je u Federaciji BiH hospitalizirano 48 pacijenata, pet pacijenata je na respiratoru.

Županije s najviše potvrđenih slučajeva: Hercegovačko-neretvanska 247, Zeničko-dobojska 172, Sarajevska 112, Unsko-sanska 90, Zapadnohercegovačka 84,Tuzlanska 81. (Pojedini podaci po županijama ažuriraju se u odnosu na prebivalište i mjesto osiguranja).

Klix.ba

Odgovori