IstaknutoVijesti

Za dan boravka u BiH stranac mora imati 150 KM kao dokaz da se može uzdržavati

Najmanji iznos sredstava kojima stranac mora raspolagati pri ulasku u Bosnu i Hercegovinu za 2023. godinu je 150 konvertibilnih maraka za svaki dan namjeravanog boravka u Bosni i Hercegovini ili u protuvrijednosti u stranoj konvertibilnoj valuti, navodi se u odluci Vijeća ministra

Iako su cijene hrane, pića, ali i usluga u odnosu na isto razdoblje prošle godine značajno više, Bosna i Hercegovina nije mijenjala iznos koji svaki stranac mora imati prilikom ulaska u ovu zemlju, piše Večernji list BiH.

Naime, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine donijelo je odluku o najmanjem iznosu sredstava potrebnom za uzdržavanje stranca za vrijeme namjeravanog boravka u Bosni i Hercegovini za 2023. godinu.

Kako je priopćeno iz Vijeća ministara, najmanji iznos sredstava kojima stranac mora raspolagati pri ulasku u Bosnu i Hercegovinu za 2023. godinu je 150 konvertibilnih maraka za svaki dan namjeravanog boravka u Bosni i Hercegovini ili u protuvrijednosti u stranoj konvertibilnoj valuti, navodi se u odluci Vijeća ministra BiH.

Pravilnik

Riječ je o istom iznosu kao i prethodne godine, priopćeno je nakon sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Kako se navodi u pravilniku o ulasku i boravku stranaca, obveza stranca je, na zahtjev policijskog službenika Granične policije BiH na graničnom prijelazu, predočiti dokaze o posjedovanju financijskih sredstava u iznosu od 150 KM za svaki dan boravka u BiH. – Financijska sredstva mogu biti u gotovini ili oblicima bezgotovinskog plaćanja, koje prihvaća bankarski sustav BiH, koja nedvojbeno upućuje na to da mogu poslužiti kao temelj za uzdržavanje stranca u BiH, a koje je stranac dužan predočiti na zahtjev policijskog službenika Granične policije BiH prilikom prelaska graničnog prijelaza – navodi se u spomenutom pravilniku. Naime, kako bi ušao u BiH, stranac mora, među ostalim, ispunjavati osnovne opće uvjete za ulazak, odnosno mora posjedovati valjanu putnu ispravu, valjanu vizu za ulazak, boravak ili prelazak preko teritorija BiH, ako u BiH ne ulazi po bezviznom režimu ulaska ili odobrenje boravka propisano zakonom. Osim ispunjavanja osnovnih općih uvjeta, potrebno je i ispunjavanje ostalih općih uvjeta koji se odnose na posjedovanje dovoljnih sredstava za uzdržavanje tijekom planiranog boravka stranca u BiH i za izlazak iz zemlje, uključujući i sredstva za zdravstvenu zaštitu, te na posjedovanje dokumenata ili dokaza ili pružanje informacija na temelju kojih se može razumno zaključiti o razlogu i uvjetima namjeravanog boravka, ako je to moguće i potrebno, te da ima potvrdu o cijepljenju ako dolazi s područja na kojem vlada epidemija zarazne bolesti.

Putna isprava

Dokazi o posjedovanju sredstava za uzdržavanje su gotovina u domaćoj ili stranoj konvertibilnoj valuti, oblici bezgotovinskog plaćanja ili podizanja sredstava ili jamstva banke, pozivno pismo, dokaz o organiziranom putovanju ili uplaćenom smještaju, posjedovanje drugih sredstava te radna dozvola.

Inače, stranac je svaka osoba koja nema državljanstvo BiH, ali je državljanin neke druge države prema njezinim propisima, kao i osoba bez državljanstva ijedne države. Putna isprava s kojom stranac može ući u BiH je valjana putovnica ili drugi putni identifikacijski dokument koji je izdalo strano nadležno tijelo vlasti i koji BiH priznaje te valjana osobna iskaznica ili drugi osobni identifikacijski dokument s fotografijom koji se može koristiti za prelazak državne granice, a priznat je međunarodnim ugovorom čija je BiH ugovorna strana, kao i putna isprava izdana strancu u BiH. Stranac može ulaziti u BiH s valjanom putnom ispravom u koju je unesena viza ili odobrenje boravka ako Zakonom o strancima ili međunarodnim ugovorom nije drugačije određeno.

Odgovori