Zagrijavanje oceana nastavlja obarati rekorde

Novo istraživanje u vezi s klimatskim promjenama pokazuje kako je zagrijanost oceana u 2021. godini dosegla rekordnu razinu, javlja Anadolu Agency (AA).

Znanstvenici i predstavnici nekoliko univerziteta u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), Velikoj Britaniji i Kini proveli su istraživanje čiji su rezultati objavljeni u listu ”Advances in Atmospheric Sciences”. Utvrđeno je kako je zagrijanost oceana uslijed stakleničkih plinova u 2021. godini bila na rekordnoj rzini.

Objavljeni izvještaj pokazuje kako je zagrijanost oceana fiksno rasla od 1985. godine, a od 1990-ih dolazi do ubrzanog rasta temperature. U posljednjih šest godina svake godine biva oboren rekord.

Glavni autor i profesor Instituta za atmosfersku fiziku pri Akademiji znanosti Kine Lijing Cheng kazao je kako je nužno ukazati na utjecaj globalnog zagrijavanja i posljedice koje ostavlja na zagrijavanje oceana.

”Zagrijavanje oceana nastavlja obarati rekorde“, upozorio je Cheng.

Kevin Trenberth, znanstvenik Nacionalnog centra za atmosferska istraživanja Colorado, SAD, kazao je kako je povećanje toplote oceana primarni pokazatelj klimatskih promjena uzrokovanih ljudskim faktorom.

Odgovori