IstaknutoVijesti

Zahtjev za jednokratnu pomoć podnijelo 35.000 branitelja u FBiH

Krajnji rok za podnošenje zahtjeva, po javnom pozivu Federalnog ministarstva za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata za dodjelu jednokratne novčane pomoći za rješavanje statusnih pitanja branitelja i članova njihovih obitelji, istekao je 27. prosinca.

Kako je za Faktor.ba potvrdio resorni ministar Salko Bukvarević, na javni poziv prijavilo se oko 35.000 branitelja i članova njihovih obitelji. Ova brojka mogla bi biti i nešto veća s obzirom na to da je 35.000 zahtjeva podneseno u skupinama za pitanje vojnih evidencija, dok bi određen broj zahtjeva u idućim danima mogao stići i poštom.

Sada je na redu obrada podataka i izračun koji bi mogli, prema Bukvarevićevim riječima, biti završeni tijekom siječnja, a sredstva bi trebala biti uplaćena do kraja istog mjeseca. Za dodjelu jednokratne novčane pomoći za rješavanje statusnih pitanja branitelja i članova njihovih obitelji osigurano je 7,5 milijuna maraka, a prije raspisivanja poziva odlučeno je da se pomoć računa na način da se dodjeljuje 4,5 maraka za svaki mjesec proveden u Oružanim snagama.

Bukvarević se nada kako neće biti potrebe da se smanjuje iznos od 4,5 maraka po mjesecu u Oružanim snagama. Nadamo se da će ova sredstva biti dovoljna da to sve uklopimo. Onaj tko je bio 52 mjeseca dobit će nešto više od 200 maraka.

U svakom slučaju, sva sredstva koja su u ovoj godini bila pod nadležnosti Federalnog ministarstva za pitanja branitelja, nakon što realiziramo i ovu odluku, bit će doznačena braniteljima i u potpunosti realizirana, točnije, upućena na račune korisnika braniteljsko-invalidske zaštite – kazao je ministar za Faktor.

Međutim, onih koji mogu ostvariti pomoć veću od 200 KM, jako je malo. Pa tako, demobilizirani branitelj, koji je u ratu proveo od travnja 1992. do siječnja 1996. godine i ima 45 mjeseci provedenih u ratu, dobit će 202,5 KM, za 36 mjeseci dobit će 162 KM.

Podsjetimo, na stranicama resornog ministarstva 30. studenog objavljen je poziv za dodjelu jednokratne novčane pomoći za rješavanje statusnih pitanja branitelja i članova njihovih obitelji koji je sadržavao dobnu granicu od 60 godina kao kriterij za podnošenje zahtjeva.

Tjedan dana kasnije Vlada je na telefonskoj sjednici izmijenila odluku o usvajanju programa utroška sredstava s kriterijima raspodjele sredstava za rješavanje statusnih pitanja branitelja i članova njihovih obitelji.

Izmjena se odnosila na to da pravo na podnošenje zahtjeva ima nezaposleni demobilizirani branitelj, koji je prijavljen kod nadležne službe za zapošljavanje najmanje godinu prije stupanja na snagu ove odluke, a koji je bio pripadnik Oružanih snaga najmanje godinu, ako stalno živi i ima prebivalište na teritoriju BiH i ako nema mjesečnih primanja. Dakle, dobna granica je ukinuta.

Odgovori