Zapad pozvao Iran da se pridržava nuklearnog sporazuma i suzdrži od nasilja

Čelnici Velike Britanije, Njemačke i Francuske pozvali su Iran da se u potpunosti pridržava odredaba nuklearnog sporazuma i da se suzdrži od nasilja.

Britanski premijer Boris Johnson, njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron u zajedničkoj su izjavi rekli da te zemlje dijele zajedničke zajedničke sigurnosne interese s drugim evropskim saveznicima, javlja Anadolija.

Jedan od njih je sprečavanje širenja nuklearnog oružja i osiguravanje da Iran nikada ne razvije nuklearno oružje, rečeno je i u tom kontekstu podsjećeno na važnu ulogu Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana (JCPOA) Teherana koji reguliše nuklearne aktivnosti.

Izražena je zabrinutost zbog povlačenja Sjedinjenih Američkih Država iz sporazuma i navedeno kako su Kina, Francuska, Njemačka, Rusija i Britanija pokazale odlučnost u zaštiti JCPOA.

Američka administracija u srpnju 2018. jednostrano se povukla iz sporazuma potpisanog 2015., a nakon toga je počela uvoditi sankcije Teheranu.

U izjavi je istaknuta važnost iranskog ispunjavanja njegovih obaveza iz sporazuma i istaknuta zabrinutost zbog zaostalih koraka Teherana od srpnja 2019. godine. Navedeno je da treba odrediti dugoročni okvir za iranski nuklearni program.

– Naše opredjeljenje za sigurnost naših saveznika i partnera u regiji nije se promijenilo – navodi se u saopćenju i dodaje da su nedavni događaji pokazali destabilizirajući ulogu Teherana u regiji.

Smatraju da zabrinutost u vezi s destabilizirajućim regionalnim aktivnostima Irana treba riješiti diplomatskim putem.

Odgovori