IstaknutoSvijet

Zapad vodi tajne razgovore s Kijevom?

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski naglasio je da Ukrajina neće učiniti nikakve ustupke Rusiji kako bi se postigao prekid vatre. Komentari ukrajinskog predsjednika uslijedili su nakon izvještaja NBC-ja o privatnim razgovorima koje SAD i EU vode s Kijevom o mirovnim pregovorima s Rusijom te intervjua u kojem je vrhovni zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga, general Valerij Zalužni za The Economist rekao da je rat u “zastoju”.

Zelenski je od tada odbacio generalovo stajalište i zanijekao izvješća da je Ukrajina pod pritiskom u vezi s pregovorima o ratu. Kijev tvrdi da su njegovi ciljevi potisnuti ruske trupe s cijelog okupiranog teritorija i vratiti Krim, poluotok koji je Rusija zauzela 2014.

Ukrajinski predsjednik ponovio je da je glavni uvjet za prekid rata “obnova teritorijalne cjelovitosti, prava i slobode građana”. “Druga faza rata je obnova pravde”, rekao je.

“Obnova suvereniteta ključni je princip za završetak rata”, rekao je. “Međutim, u ovom trenutku Rusija to jednostavno ne želi i zamišlja svijet na svoj način”, rekao je Zelenski studentima na Sveučilištu Anáhuac Querétaro.

Ukrajinski čelnik izjavio je da ne zamjera onima koji pozivaju na primirje, no ponovio je tvrdnju da Putin neće stati na Ukrajini i da “ljudi diljem svijeta moraju shvatiti da Ukrajina neće biti posljednja meta Rusije”.

Odgovori