IstaknutoVijesti

Zastupnički dom FBiH usvojio federalni Proračun

Zastupnici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH usvojili su po hitnom postupku proračun Federacije BiH u iznosu od 2,65 milijardi KM. Činjenica da je osigurana većina za najvažniji akt FBiH nagnala je na zaključak da se naziru i obrisi buduće vlasti na entitetskom razini.

Prijedlog proračuna za 2019. godinu, koji se mora potvrditi i u Domu naroda, podržali su zastupnici SDA, HDZ-a BiH, HDZ-a 1990, SBB-a, A- SDA, PDA, kao i jedan zastupnik Nezavisnog bloka, točnije Elmedin Voloder.

Proračun je usvojen glasovima 57 zastupnika, četiri su bila suzdržana, a 25 ih je bilo protiv.

Prethodno je, prilikom elektronskog glasanja, za proračun glasalo 48 zastupnika, 11 je bilo suzdržano, a 22 protiv. Nakon što je zastupnik SDP-a Damir Mašić tražio pojedinačno glasanje, zastupnica PDA Elzina Pirić tražila je pauzu. Poslije te pauze, došlo je do jasnije većinu za proračun FBiH.

Nakon što su u iscrpnoj raspravi zastupnici, mahom opozicioni, uložili blizu 90 amandmana, članovi Vlade su se povukli kako bi ih razmotrili. Nakon toga, premijer Fadil Novalić objelodanio je informaciju da je Vlada odbila sve amandmane.

Prethodno su zastupnici elektronski glasali da se proračun razmatra po hitnom postupku, a prijedlog nije podržan. Čak je 32 zastupnika bilo “protiv”, dok je 11 bilo “suzdržano”. Samo ih je 43 bilo “za” od potrebnih 50.

No, maske su pale tek kada je Asim Sarajlić zatražio pojedinačno izjašnjavanje. Nakon toga je 55 zastupnika glasalo “za”, šest ih je bilo “suzdržano”, a 33 “protiv”. Za usvajanje proračuna po hitnom postupku su glasali zastupnici SDA, HDZ-a, SBB-a, PDA, A-SDA i jedan zastupnik NB-a, prenosi Klix.ba.

S druge strane su predstavnici građanskih stranaka tražili da usvajanje proračuna ide po redovnoj proceduri i da se donese odluka o privremenom financiranju.

Damir Mašić (SDP) je kazao da je proračun veći od dvije milijarde KM i da nije korektno usvajati ga u izvanrednoj proceduri.

“Ovo je dvodomni Parlament, sumnjam da će se usvojiti u istom tekstu u oba doma. Iz svih ovih razloga smatramo da bi bilo primjerenije da usvojimo odluku o privremenom financiranju”, kazao je Mašić.

Husein Rošić (SDA) je replicirao kazavši da nije dobro da se usvoji odluka o privremenom financiranju, napominjući da bi se usvojeni proračun po hitnom postupku mogao reducirati izmjenama i dopunama.

U međuvremenu je usvojen i prijedlog o izvršenju proračuna za 2019. godinu.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić obrazložio je prijedlog proračuna, kazavši da industrijska proizvodnja raste i da su prihodi od namjenske industrije nastavili rasti.

“Vidljiv je porast plaća u realnom sektoru. U razdoblju koji slijedi moramo raditi na poreznim rasterećenjima”, deklamirao je Novalić prije nego što je poručio da, prema Vladinom prijedlogu, proračun iznosi 2,653 milijarde KM.

Ukazujući na najznačajnije stavke u predloženom proračunu, premijer Novalić obrazložio je da se u okviru kapitalnih transfera javnim poduzećima najznačajnija povećanja sredstava odnose na unapređenje avio prometa Federacije BiH – JP “Aerodrom Mostar” gdje je povećanje u odnosu na prethodnu godinu jedan milijun KM, unapređenje avio prometa Federacije JP “Aerodrom Tuzla” povećanje sredstava u iznosu od jedan milijun KM i unapređenje avio prometa Federacije JP “Aerodrom Sarajevo” za jedan milijun KM i kapitalni transfer javnim poduzećima – za sufinanciranje izgradnje željezničke infrastrukture u iznosu 13 milijuna KM.

U cilju poboljšanja položaja mlađih kategorija stanovništva i prepoznajući potrebu za rješavanjem njihovih osnovnih egzistencijalnih pitanja Novalić kaže da su planirana sredstva u iznosu od 15 milijuna KM kao subordinirani dug prema Union banci, koja će biti usmjerena za rješavanje stambenog pitanja navedene kategorije stanovništva.

Također, 10 milijuna KM predviđeno je na razdjelu Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije u svrhu uvezivanja staža za uposlene, od čega se devet milijuna KM odnosi na poduzeća u vlasništvu Federacije BiH, a jedan milijun KM se odnosi na uvezivanje staža za uposlenike privatnih poduzeća.

U okviru kategorije tekućih rashoda najznačajnije povećanje se odnosi na tekuće transfere i druge tekuće rashode.

  • Planirano povećanje tekućih transfera u 2019. godini odnosi se prvenstveno na povećanje transfera za MIO/PIO za 30,2 milijuna KM u odnosu na Proračun za 2018. godinu, uslijed povećanog izdvajanja po osnovu člana 129. Zakona o MIO/PIO3 i Zakona o prijevremenom povoljnijem penzioniranju branilaca obrambeno-oslobodilačkog rata, te povećanje transfera za Zavod za zdravstveno osiguranje i reosiguranje FBiH u iznosu od 2,5 milijuna KM koje se odnosi na financiranje programa Fonda solidarnosti (nabavka citostatika za liječenje melanoma i nabavka tuberkulostatika) – naveo je premijer Novalić.

Bruto plaće i naknade po osnovu redovnog rada planirane su na osnovu Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti Federacije Bosne i Hercegovine i Zakona o plaćama i naknadama policijskih službenika Federacije Bosne i Hercegovine za 7.294 zaposlenika uz primjenu osnovice za obračun plaća od 330,00 KM, koja će se primjenjivati od mjeseca u kojem proračun Federacije BiH za 2019. godinu stupi na snagu.

Ukupno planirana sredstva na ovoj poziciji iznose 204,7 milijuna KM, što predstavlja povećanje u odnosu na iznos iz proračuna Federacije BiH za 2018. godinu od 14,4 milijuna KM ili osam posto.

  • Razlog povećanja je usklađivanje osnovice za obračun plaće sa 315,00 KM na 330,00 KM, kao i ispunjenje zakonske obaveze isplate plaća i naknada dužnosnicima (zastupnici, ministri, savjetnici) šest mjeseci nakon prestanka njihovog mandata ako nemaju zasnovan radni odnos – pojasnio je Novalić.

U pogledu nabavke stalnih sredstava najznačajniji iznosi odnose se na smještaj institucija i to 22 milijuna KM na nabavci građevina.

To predstavlja drugu tranšu za kupovinu zgrade u Sarajevu i obaveze koju je Vlada preuzela potpisivanjem ugovora s Energoinvestom, te 14 milijuna KM na ime rekonstrukcije i investcijskog održavanja prostorija u Sarajevu i Mostaru.

“Kada je u pitanju nabavka automobila za federalne proračunske korisnike kao i ranijih godina planiran je jedan milijun KM pri čemu Vlada treba utvrditi listu organa za koju će se vršiti nabavka automobila nakon čega će se pristupiti centraliziranoj nabavci automobila za federalne organe uprave”, rekao je Novalić.

Potvrdio je da Vlada ostaje opredijeljena da nastavi aktivnosti na sufinanciranju projekata uspostavljanja industrijskih zona u jedinicama lokalne samouprave gdje su do sada zabilježeni, kako kaže, dobri rezultati, te je u tu svrhu planirano 4,5 milijuna KM.

Odgovori