Zdrava prehrana na biljnoj bazi povezana s nižim rizikom od covida

Zdrava prehrana na biljnoj bazi povezana je s nižim rizikom od razvoja covida-19 i nižim rizikom od teških simptoma uzrokovanih infekcijom, pokazala je nova studija.

Istraživači su pregledali podatke 592,571 osoba iz Ujedinjenog kraljevstva i SAD-a te su otkrili da prehrana na biljnoj bazi rezultira nižim rizikom od zaraze i težih simptoma.

U usporedbi s onima s nižim rezultatima prehrane, oni s zdravijom ishranom biljnog podrijetla imali su 9% niži rizik od razvoja covida-19 i 41% niži rizik od razvoja teške kliničke slike.

Istraživači navode da njihova studija objavljena u časopisu Gut pokazuje da bi prehrana mogla imati značajnu ulogu u snižavanju rizika od zaraze.

Andrew Chan, gastroenterolog, naglašava važnost cjepiva i nošenja maski u zatvorenim prostorima, ali navodi da njihova studija sugerira da bi prehrana također mogla smanjiti rizik od zaraze koronavirusom.

I neke druge studije su imale slične rezultate. Istraživanje iz lipnja 2021. godine obuhvatilo je podatke iz šest država te se pokazalo da je biljna prehrana i ishrana na bazi morskih plodova također povezana s nižim rizikom od razvoja covida-19, prenosi IFL Science.

Odgovori