Život se može seliti s planete na planetu

Bakterije mogu u svemiru preživjeti i tri godine, prema znanstvenicima koji su proučavali kolonije mikroba izvan Međunarodne svemirske stanice (MSS). Znanstvenici iz japanskog Tanpopo eksperimenta na MSS kažu da to otkriće znači da vanzemaljski život može biti rasprostranjen, odnosno da se prenosi s planete na planetu.

Kolonije mikroba, tanje od komadića papira, otporne su na ekstremnu hladnoću i visoku radijaciju u svemiru, otkrili su znanstvenici, prenosi Daily mail.

Prema studiji koju su objavili u časopisu Frontiers in Microbiology, znanstvenici su ustvrdili da su uginule samo one bakterije koje su se nalazile na vrhu kolonije, koje su zapravo služile kao zaštitni sloj za ostatak bakterija ispod njih.

Ovo otkriće, zapravo, znači da kolonije mikroba mogu da putuju između Zemlje i Marsa ili bilo kog drugog dijela svemira, ukoliko “zbiju redove”.

Otkriće je bazirano na ispitivanju bakterija “deinococcus”, koje su bile naseljene izvan MSS skoro tri godine. Ono potkrepljuje teoriju nazvanu “panspermia” – kontroverznu ideju o tome da organizmi migriraju između planeta, satelita i solarnih sistema. Jedan od zagovornika ove teorije bio je Stephen Hawking.

Porijeklo života na Zemlji najveća misterija za ljude

Dr. Akihiko Jamagishi, glavni istraživač u eksperimentu Tanpopo kaže da je porijeklo života na Zemlji najveća misterija koja muči ljudska bića.

“Znanstvenici imaju potpuno različite poglede na tu stvar. Neki misle da je život veoma rijedak i da se dogodio samo jednom u Univerzumu, dok drugi smatraju da se može dogoditi na svakoj pogodnoj planeti”, kaže Jamagishi.

Hawking, koji je prvi postavio teoriju o kosmologiji, objašnjenu zajednicom opšte teorije relativnosti i kvantne mehanike, smatrao je da ” se život može širiti s planete na planetu ili iz galaksije u galaksiju, putem meteora”.

Čak se tvrdilo da je na ovaj način život “stigao” i na Zemlju, mada su te tvrdnje široko kritizirane u znanstvenim krugovima.

Cilj projekta Tanpopo je da se istraži mogućnost prirodnog međuplanetarnog prometa života bakterija.

Testovi su provedeni između 2015. i 2018. godine izvan istraživačke letjelice nazvane Kibo, i to na blizu 402 kilometra iznad Zemlje. Pokazali su da mikroskopski organizmi mogu proizvesti život negdje u svemiru, ponovo se razmnožavajući nakon što nađu odgovarajuće uvjete.

Znanstvenici su posadili bakterije različitih veličina u svemir na godinu, dvije ili tri, i nakon podataka njihove izloženosti godinu, dvije ili tri, procijenili su da su one koje su bile tanje od 0,05 mm mogle da prežive čak 45 godina na MSS-u.

“Rezultat je nagovijestio da bi bakterije “deinococcus”, otporne na radio zračenje, mogle preživjeti tijekom putovanja sa Zemlje na Mars i nazad, što je nekoliko mjeseci ili godina u najkraćoj orbiti”, kazao je Jamagishi sa tokijskog univerziteta.

Prethodna istraživanja su pokazala da bakterije mogu preživjeti dugo kada su zaštićene kamenim ogrtačem, što je fenomen poznat kao “litopanspermija”, prenosi N1.

Odgovori