Znanstvenici: Ovo je najstarija karta u Europi

Ploča iz brončanog doba otkrivena još 1900. godine u zapadnoj Francuskoj najstarija je karta u Europi, tvrde znanstvenici.

Četiri tisuće godina star predmet, poznat kao ploča iz Saint-Beleca, izrezbarena je oznakama koje predstavljaju dio Bretanje, rekao je Yvan Pailler, arheolog i jedan od autora studije objavljene u časopisu Bulletin of the French Prehistoric Society.

Arheolog Paul du Chatellier otkrio je ploču 1900. u Finistereu u Bretanji i pohranio je na jednom od svojih imanja.

Znanstvenici su stijenu dimenzija 2,2 x 1,5 metara koja teži tonu počeli proučavati tek 2017. godine, nedugo nakon što je slučajno pronađena u jednom od Du Chatellierovih podruma.

Uzorci koji se ponavljaju i spajaju linijama predstavljaju područje dugo 30 i široko 21 kilometar i, kako se pretpostavlja, predstavljaju vlasništvo nad zemljom nekog vladara, prenosi Hina.

Karta je trodimenzionalni prikaz doline rijeke Odet u sjeverozapadnoj Bretanji, zaključili su znanstvenici, pri čemu linije predstavljaju tamošnju riječnu mrežu, dok bi uzorci mogli biti naselja.

“To je najstarija karta nekog područja u Europi”, tvrdi Pailler, priznajući da se na prvu to ne vidi.

“Morate stvarno odvojiti vrijeme kako biste shvatili način na koji su uzorci organizirani i strukturirani i način na koji su linijama međusobno povezani”.

Geolociranjem je utvrđeno da je točnost ove karte iz brončanog doba 80 postotna.

Odgovori