Uskoplje

Župa Skopaljska Gračanica proslavila 108. rođendan

Župa Skopaljska Gračanica kod Uskoplja danas je proslavila 108. rođendan, a tim povodom na svečanom misnom slavlju se okupilo mnoštvo vjerika, dužnosnika, uglednika i gostiju iz svih krajeva BiH i šire. Prigodom obilježavanja godišnjice utemeljenja župe svoju potporu župi i svim Hrvatima Skopaljske doline došlo je izaslati i izaslanstvo HDZ-a BiH na čelu sa predsjednikom HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora Draganom Čovićem, koji je župu posjetio i prije godinu dana. U izaslanstvu su bili predsjednik Federacije BiH i dopredsjednik HDZ-a BiH Marinko Čavara, predsjednica zajednice žena HDZ-a BiH i ministrica obrane Marina Pendeš, presjedateljica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH i članica Predsjedništva HDZ-a BiH Lidija Bradara, glavni tajnik HDZ-a BiH Miljana Glamuzina, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta BiH i član Predsjedništva HDZ-a BiH Nikola Lovrinović, zamjenica presjedateljice Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamenta BiH Zdenka Džambas, ministar pravosuđa i uprave SBŽ-a Jozo Budeš te drugi dužnosnici i predstavnici Hrvata svih razina vlasti.

Svečano euharistijsko slavlje i ove godine predvodio je apostolski nuncij u BiH monsinjor Luigi Pezzuto, nadbiskup koji je ohrabrio okupljenu zajednicu na ostanak i opstanak na ovim područjima. U svojoj propovijedi posebno se dotaknuo svetog Ivana Bosca čiji se blagdan danas obilježava. Sv. don Bosco poznat je kao zaštitnik mladih stoga je apostolski nuncij skrenuo pažnju okupljenima da se pomogne mladima, osobito zbog današnjeg najvećeg problema – odlaska mladih. Don Bosco je u tadašnje vrijeme shvaćao probleme mladeži pa je nuncij pozvao sve odgovorne da zajedno pronađu rješenje za današnji problem mladih u BiH. „ Ljudi koji bi mogli uraditi više, odlaze i to je problem“ kazao je nuncij okupljenima.

U znak sjećanja i zahvalnosti župnik župe Skopaljska Gračanica don Ilija Ivoš nunciju je darovao “Ispovijest vjere na hrvatskom i latinskom jeziku” s Bilinog polja 1203. godine. Papinski izaslanik u BiH, mons. Luigi Pezzuto više puta je posjetio ovu župu te predvodio svete mise te je uvijek dragi gost čije propovijedi vjernici rado slušaju jer šalju poruku nade, snage za borbu za opstanak, osobito se obračajući mladima. Dobrodošlicu okupljenima iskazao je jučer župnik vlč. Ilija Ivoš te između ostalog poručio: “Danas crkva slavi spomendan sv. Ivana don Bosca svećenika koji se žrtvovao za odgoj i izgradnju mladeži, svi mi ovdje dužni smo i pred Bogom odgovorni za mlade u ovoj zemlji koju predstavljamo i zastupamo. Molim zagovor sv. don Bosca za naš hrvatski narod da ostanemo i opstanemo u BiH“ poručio je župnik don Ilija Ivoš. Sadašnji župnik don Ilija Ivoš kazao je za Večernji list kako je sretan i ponosan što je Skopaljska Gračanica mjesto okupljanja Hrvata. Vjeruje kako će politički predstavnici Hrvata pomoći stanovnicima Skopaljske doline i središnje Bosne. Do sada su politički predstavnici Hrvata pomagali na razne načine župu i zbog toga su im zahvalni, zahvalni su svakom vjerniku koji na bilo koji način pridonosi župnoj zajednici. Bivši i sadašnji župnik, braća Tadija i Ilija Ivoš, svojom borbom za vjernike iz ove i susjednih župa ulijevaju nadu kako Hrvati u ovom kraju nisu prepušteni sami sebi. Svojim djelovanjem povezuju djecu iz župe Kandija, Bugojno s djecom iz Skopaljske Gračanice te tako postižu zajedništvo Hrvata kojih je, nažalost, na ovim prostorima sve manje. Ova župa kao i sve druge suočava se s odlaskom Hrvata, ali ne gube nadu i vjeru jer u ovoj crkvi se okuplja veliki broj mladih i djece te su oni nada za bolju budućnost.

Župa je utemeljena davne 1911. godine dekretom tadašnjeg vrhbosanskog nadbiskupa Josipa Stadlera. Točnije, 31. siječnja 1911. godine vrhbosanski nadbiskup Josip Stadler dekretom br.178. utemeljio je župu sv. Jeronima sa sjedištem u Gračanici, odvajanjem pojedinih naselja od župa Bugojno, Kandija i Uskoplje. Župljani su ponosni na ovih 108 godina koliko je prošlo od osnutka župe Skopaljska Gračanica.

Prva župna crkva sagrađena je 1912. godine. Pripreme za gradnju druge župne crkve počele su 1936., a današnja župna crkva posvećena Srcu Marijinu sagrađena je 1969. godine. U ratu župna crkva i kuća te kuća časnih sestara opljačkane su i demolirane. Za vrijeme rata župljani su bili raseljeni, ali su se po završetku rata vraćali na svoja ognjišta te obnavljali spaljene domove. (Marijana Kustura)

Fotografije pogledajte OVDJE

Odgovori