IstaknutoZanimljivo i poučno

10 stvari koje će vam pomoći da jednostavno smršavite

Metabolizam se usporava kada napunite 30 godina, a do 40. godine čini nam se da se ti kilogrami nikako ne mogu skinuti. Ipak, možete smršavjeti i poslije 40. samo će vam trebati malo više truda. Evo nekih od trikova koji vam u tome mogu pomoći

Ugljikohidrati

Možda ste čuli da su ugljikohidrati neprijatelji, ali ovo nije uvijek slučaj. Trebaju vam ugljikohidrati za energiju, ali jedite samo one kvalitetne koji se sporije razgrađuju.

Trening snage

Možda znate da su treninzi visokog intenziteta kao što je kardio dobri za mršavljenje, ali je i trening snage veoma važan. U procesu mršavljenja, trening snage će vam pomoći da izgradite mišiće koji će ubrzati vaš matabolizam, piše Avaz.ba.

Izbacite napitke koji sadrže šećer

Ako ste navikli jesti i piti sve što poželite, ovo nije moguće kako budete starili. Slatki napici vode gomilanju masnih naslaga na stomaku, pa će vam biti bolje da ih zamijenite vodom.

Držite se rasporeda

Jedite u pravo vrijeme pravi obrok i izbjegavajte da se prejedate u kasnim večernjim satima.

Radite plank

Trbušnjaci nisu najefikasniji način da jačate mišiće kičme i zatežete stomak. Izdržaj je bolji od bilo kojeg tipa ovih vježbi jer pored stomaka zateže noge i stražnjicu.

Kalcij i vitamin D

Odlični su za vaše zdravlje i mogu vam pomoći da se riješite masnih naslaga. Odličan izbor su brokula i jaja.

Proteini i povrće

Pokušajte da svaki vaš obrok sadrži ova dva sastojka jer će vam obroci tako biti hranjiviji i imat ćete više energije.

Slatkiši

Ne samo da su kalorični, većina slatkiša sadrži nezdrave sastojke. Zamijenite ih nekim domaćim slatkišima koje ćete sami napraviti.

Zdrava dijeta

Ako jedete malo to nije dobro jer ćete tako usporiti metabolizam i usporiti mršavljenje. Promijenite prehranu i uvedite neke zdrave namirnice kako biste poboljšali svoj izgled.

Multivitamini

Nikada ih nemojte koristiti kao zamjenu za hranu. Multivitamini vam mogu pomoći samo da vašem tijelu nadoknade neophodne vitamine i minerale, ali nikako ne smiju biti jedini izvor istih.

(www.jabuka.tv)

Odgovori