IstaknutoZanimljivo i poučno

Međunarodni je dan žena, evo zašto je 8. ožujka simbol borbe za ženska prava

Širom svijeta obilježava se Međunarodni dan žena tijekom kojeg se slave ekonomska, politička i društvena postignuća žena.

Iako borba žena traje već stotinu godina, ona još uvijek nije do kraja završena, prenosi Radiosarajevo.ba.

Žene u cijelom svijetu još uvijek se bore s raznim predrasudama, diskriminacijom, staklenim stropom u posebno u poslovnom svijetu, još uvijek manje zarađuju od svojih muških kolega, a često su izložene seksualnom uznemiravanju, mobingu i zlostavljanju. U nekim dijelovima svijeta ženama su uskraćena i gotovo sva osnova ljudska prava.

Pritom, kao i većina praznika, i ovaj je podlegao komercijalizaciji, pa se na ovaj dan ženama uglavnom poklanja cvijeće, dok se njegova suština potpuno zaboravlja – većina ljudi i ne zna zašto se slavi 8. ožujka, ne zna da ovaj dan slavi borbu žena za ravnopravnost, već smatra da slavi generalno ženski rod.

Ne smijemo zaboraviti suštinu ovog dana i zato vas podsjećamo na dugogodišnju borbu žena u kojoj su najveći uspjesi bili uvođenje osmosatnog radnog vremena, izjednačavanje plaća za muškarce i žene, jednaka biračka prava, bolja zdravstvena zaštita žena i podrška porodiljama.

Ideja da se obilježava međunarodni dan žena se prvi put pojavila početkom 20. stoljeća u doba brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije koja je često dovodila do prosvjeda zbog loših radnih uvjeta.

Naime, žene zaposlene u industriji odjeće i tekstila su javno prosvjedovale 8. ožujka 1857. godine u New Yorku.

Tekstilne radnice su prosvjedovale zbog loših radnih uvjeta i niskih plaća. Demonstracije je rastjerala policija, a te iste žene su osnovale sindikat dva mjeseca kasnije. Prosvjedi na 8. ožujka su se događali i slijedećih godina, od kojih je najpoznatiji bio 1908. godine kada je 15.000 žena marširalo kroz New York tražeći kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa.

Godine 1910. prva međunarodna ženska konferencija bila je održana u Kopenhagenu u organizaciji Socijalističke Internacionale te ustanovila “Međunarodni dan žena” na prijedlog slavne njemačke socijalistice Clare Zetkin.

Godine 1975., koja je proglašena Međunarodnom godinom žene, UN su službeno počele obilježavati Međunarodni dan žena.

Žene u BiH i drugim republikama bivše SFRJ, dobile su pravo glasa 1945. godine.

Zanimljiv je podatak da je Švicarska bila posljednja zemlja u Europi koja je uvela pravo glasa ženama (1972).

Bilo kako bilo uredništvo portala Uskoplje.info želi svim pripadnicama ljepšeg spola sretan Međunarodni dan žena.

Odgovori