IstaknutoZanimljivo i poučno

Ako roditelj ima rak, svi srodnici bi trebali ići na preventivne preglede

Jedan od strateških ciljeva Zavoda zdravstvenog osiguranja HN županije i dio strategije za provedbu reforme iz oblasti zdravstva za područje HNŽ-a za razdoblje od 2017. do 2020. godine razvoj je primarne zdravstvene zaštite s posebnim naglaskom na razvoj obiteljske medicine. Važnost obiteljske medicine ogleda se u činjenici da liječnik obiteljske medicine pruža primarnu i kontinuiranu zaštitu pojedincu, obitelji i društvenoj zajednici, neovisno o dobi, spolu i zdravstvenim potrebama. Često je riječ o zbrinjavanju tijekom čitavog života (od rođenja do smrti) u brojnim epizodama bolesti i tijekom dugih razdoblja. Upravo je takav kontinuitet skrbi glavna karakteristika brige o pacijentu u ordinaciji liječnika obiteljske medicine. Za kontinuitet skrbi karakteristično je ostvarivanje dugotrajnog osobnog kontakta između liječnika i pacijenta, piše vecernji.ba.

Specijalizacije i iskustva

Prof. dr. sc. Edita Černy Obrdalj, inače specijalistica obiteljske medicine, ističe kako obiteljski liječnici imaju sve važniju ulogu u zdravstvenom sustavu i njihovi svakodnevni zadaci zahtijevaju posebna znanja i iskustva.

– Liječnik obiteljske medicine je doktor medicine koji je završio četverogodišnju specijalizaciju iz obiteljske medicine. U domovima zdravlja u kojima nema dovoljnog broja specijalista, obiteljsku medicinu provode i liječnici koji su nakon fakulteta završili jednogodišnju dodatnu izobrazbu iz obiteljske medicine (PAT). Obiteljski liječnik je tijekom studija i specijalizacije educiran za rješavanje zdravstvenih problema svih dobnih skupina, počevši od novorođenačke do treće životne dobi – objašnjava Černy Obrdalj. Obiteljski liječnik i obiteljska medicinska sestra prate cijelu obitelj, što znači da osim zdravstvene, poznaju i socijalnu situaciju u obitelji. To umnogome olakšava dijagnostiku i liječenje pojedinih stanja, a važno je i u otkrivanju čimbenika rizika za pojedine bolesti.

– Primjerice, u obitelji u kojoj je kod oca dijagnosticiran rak debelog crijeva, ne samo da je potrebno pružiti zdravstvenu skrb oboljelom ocu, nego ranije započeti preventivne preglede na karcinom debelog crijeva kod njegovih srodnika. Ostalim članovima obitelji koji su uz oboljelu osobu, liječnik i medicinska sestra pružaju psihološku potporu i savjete o načinima i izvorima pomoći u novonastaloj situaciji – kaže Černy Obrdalj.

Napredak sustava

Obiteljska medicina idućih godina unijet će brojne novine u svakodnevno funkcioniranje zdravstvenog sustava. ZZO HNŽ-a već godinama uvelike sudjeluje u razvoju te grane medicine, uvodi posebne nagrade za timove koji čine priču obiteljske medicine u HN županiji, a digitalizacijom zdravstvenog sustava olakšava i svakodnevnu komunikaciju pacijenata s liječnicima i medicinskim sestrama.

Osiguranici u HN županiji već su primijetili pozitivne promjene, a najavljeno je kako će se one nastaviti i tijekom ove godine.

Odgovori