IstaknutoZanimljivo i poučno

Bacate vrećice silika gela? Evo zašto je bolje svaku sačuvati

Amorfni silicijev dioksid ili mnogima poznatiji kao silika gel, čest je dodatak raznim proizvodima na koji naiđemo kada otvorimo ambalažu. Upravo te malene vrećice s “kuglicama” mnogi odmah bacaju u smeće.

Jedan od razloga je što se pogrešno vjeruje kako su toksične, a drugi – jer piše na vrećici da je bacite. To je preventiva da ih netko ne proguta. Naravno, s kuglicama se nećete igrati niti ih pokušavati pojesti.

Ali evo nekoliko korisnih savjeta o tome što možete učiniti s njima.

Kad vam mobitel padne u vodu

Riža! Prvo je što vam padne na pamet upotrijebiti kako biste “spasili” uređaj i izvukli vagu iz njega. Ipak, silika gel ima puno veću moć upijanja vlage i trebao bi vam biti prvi izbor. Nekoliko vrećica ubacite u staklenku skupa s uređajem kojeg trebate “posušiti”, zatvorite poklopac i pričekajte da vrećice “povuku” vlagu. Trebat će manje vremena za to nego s rižom pa biste svoj pametni telefon mogli dobiti upaliti već nakon 24/48 sati. U riži biste trebali držati uređaj najmanje 72 sata.

Zaštitite dokumente

Ako posjedujete važne dokumente koje biste trebali zaštiti od utjecaja vlage i očuvati ih dulje vrijeme, pohranite ih u kutiju u koju ćete ubaciti nekoliko vrećica silika gela.

Posuda s kavom

Posudu s kavom otvarate svaki dan? Nije čudno stoga da kava pokupi vlagu i gubi dragocjenu aromu. Ubacite u posudu vrećicu silika gela i riješili ste stvar.

Spriječite maglenje stakala u automobilu

Kako biste spriječili maglenje stakala u automobilu zbog vlažnosti u zraku, stavite nekoliko vrećica silika gela na kontrolnu ploču, što bliže staklu.

Osušite cipele

Bilo da ste pokisli u cipelama ili ste oprali tenisice i ne možete čekati da se posuše, ubacite u njih nekoliko vrećica spomenutih kuglica. Izvući će svu vlagu iz njih.

Torba za trening

Nakon treninga u torbu ubacite znojnu odjeću i nakon nekog vremena ste primijetili da poprima neugodan miris ili su se počele razvijati gljivice? Ubacite nekoliko vrećica silika gela unutra i spriječit ćete ovu neugodnu pojavu, piše Vecernji.hr.

Odgovori