IstaknutoVijesti

Bradara: Nema logike da povlače potpise za Vladu u kojoj imaju četiri ministra

Lidija Bradara, predsjednica Federacije Bosne i Hercegovine istaknula je za N1 da je danas u Parlamentu održan još jedan u nizu sastanaka parlamentarne većine, točnije, stranaka Osmorke i HDZ-a. Spomenula je i glasanje Stranke za BiH (SBiH) i Narodnog europskog saveza (NES) navodeći da nema logike da povlače potpise za Vladu u kojoj imaju četiri ministra.

Kazala je da su razmatrali sve točke dnevnog reda počevši od funkcioniranja na svim razinama pa sve do imenovanja Vlade FBiH.

“Upoznali smo jedne druge s našim aktivnostima, a jutros sam kao predsjednica s potpredsjednicima Vlade FBiH imali jedan sastanak tako da mogu reći da aktivnosti i dogovori još traju i nadam se da ćemo Vladu FBiH imati uskoro na bilo koji način. Kao što sam već ponovila, ja sam Vladu već imenovala i ona čeka na potvrdu u Parlamentu i ja se nadam da će do toga doći što prije jer građani Federacije BiH to čekaju, ova zemlja zaslužuje priliku, zaslužuje da se napokon počne intenzivno raditi na problemima s kojima se susreću građani”, naglasila je.

Također, Nermin Ogrešević iz NES-a izjavio je za medije prije sastanka da je razgovarao s pravnim timom OHR-a. Željeli su saznati stav ove stranke u vezi s eventualnim rješenjima o deblokadi Federacije.

Podsjećanja radi, Ogrešević je sam prisustvovao sastanku u OHR-u i predstavio stavove NES-a i SBiH.

Ogrešević je rekao da je stav ove stranke poznat, a to je da smatraju da ukoliko bi došlo do nametanja odluke da to treba biti dugoročno rješenje, a ne ad hoc mjera. Također je naveo da će razmisliti da li će ostati dio parlamentarne većine.

Rekao je da nije bilo pritiska nikakvog već su samo željeli čuti stav NES-a.

“Nitko o tome ništa konkretno ne zna, nas su partneri uvjerili da je parlamentarna većina stabilna i o tome danas nismo razgovarali. Ne znam kakva će odluka OHR-a biti i da li će se ona dogoditi, ono što sam ja uvijek željela jeste da se dogovorimo i da jedni druge uvjeravamo snagom argumenta. Sljedeći tjedan je pred nama pa ćemo vidjeti što će biti. Jedan od argumenata za imenovanje Vlade su bili potpisi koje još nitko nije povukao i treba razmisliti koliko je logično da glasate protiv Vlade u kojoj imate četiri ministra”, kazala je Bradara aludirajući na glasanje NES-a i SBiH.

Podsjetila je još jednom da je HDZ protiv nametanja dugoročnih rješenja.

“HDZ je uvijek bio protiv nametanja bilo kakvih rješenja sa strane i smatramo da u BiH možemo i trebamo donositi odluke koje se tiču svih nas bilo da je riječ o ustavnim promjenama i amandmanima, izborni ili bilo koji zakon. Krajnje vrijeme je da zakone počnemo donositi u institucijama BiH i mislim da će to u svakom slučaju biti bolje”, poručila je Bradara.

Konkretan odgovor se ne očekuje do četvrtka kada ističe drugi rok koji je postavljen za rješenje formiranja vlade.

Razgovori o tome nastavit će se u okviru Ustavnopravne komisije Parlamenta FBiH. To znači da bi, u tom slučaju, ta Komisija trebala donijeti izmjene Ustava koje će omogućiti formiranje federalne vlade. Bradara smatra da to nije realno.

“To je nerealno prema mojim nekakvim proceduralnim saznanjima i ako Ustavnopravna komisija bude odlučivala onda bi to značilo da bi ova vlada vjerojatno ostala i naredne četiri godine”, zaključila je Bradara.

Odgovori