Dačić opleo po ‘ajatolasima u Sarajevu’

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić kritizirao je sinoć lidere Bošnjaka iz Bosne i Hercegovine jer se zalažu za neovisnost Kosova, a podržavaju teritorijalni integritet Azerbajdžana u sukobu s armenskim separatistima u oblasti Nagorno-Karabah.

“Ovi ajatolasi iz Sarajeva sada govore Azerbejdžan, Nagorno-Karabah, teritorijalni integritet. Pa kako te nije sramota, a zalažeš se za priznanje Kosova? Gdje su tu principi”, rekao je Dačić na televiziji Happy, prenosi Beta.

Lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je da armenska strana snosi punu odgovornost za izbijanje sukoba u oblasti Nagorno-Karabah, čime je izravno podržao Baku u sukobu s Jerevanom oko te armenske enklave u Azerbajdžanu, podsjeća Beta i dodaje kako su članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić glasovali prošlog tjedna na sjednici Predsjedništva da BiH prizna neovisnost Kosova.

Dačić je upitao i “misle li Europa i SAD da će Srbija dozvoliti da bude džamahirija” na Balkanu i ocijenio kao “povijesni” dogovor Srba i Hrvata u BiH.

On je kazao i da Srbi ne znaju da predstave sebe kao žrtve.

“Umjesto da mi kažemo da su Srbi u BiH žrtve muslimanskog nacionalizma i vjerskog fanatizma, ispada da smo mi glavni problem za BiH”, izjavio je Dačić.

Dačić je rekao da je burno reagirao i kada je austrijski kancelar Sebastian Kurtz bio u Beogradu i da se zbog toga predsjednik Srbije Aleksandar Vučić “malo naljutio” na njega.

“Rekao sam mu: ‘Kako vas nije sramota, zabranjuješ džamije u Beču, a hoćeš ih ovdje kod nas’. On se zalaže za članstvo Kosova u Interpolu i došao je tu, bio sam veoma nervozan, što da radim”, rekao je šef srpske diplomacije.

Odgovori