IstaknutoVijesti

Dan 100 KM: U 2017. godini 282 osobe “kupile slobodu”

Mogućnost zamjene izrečene kazne zatvora do jedne godine ima učinka na ostvarenja proračunskih prihoda, a pitanje je ima li utjecaja na svrhu kažnjavanja.

Međutim, kako u Bosni i Hercegovini ništa nije jednostavno tako ni mogućnost korištenja ove pogodnosti nije ista za sve, ovisi koji vas je sud osudio, piše Večernji list BiH.

Tako je zamjena kazne zatvora novčanom kaznom moguća u Federaciji BiH i Sudu BiH, ali ne i u Republici Srpskoj. I dok se u BiH više puta spominjalo kako su kazne zatvora za novčane zamijenili osuđeni za ratne zločine i povratnici sa sirijskog ratišta, u RS-u to ne mogu učiniti počinitelji znatno blažih kaznenih djela osuđeni na dva-tri mjeseca zatvora.

I dok se pravnici u manjem bh. entitetu zalažu za uvođenje ove mogućnosti, čime bi se zatvorski kapaciteti oslobodili za teže počinitelje kaznenih djela, entitet je uštedio na troškovima koje imaju za osuđenike na izdržavanju kazne, a proračun punio dodatnim sredstvima, iz Ministarstva pravosuđa Republike Srpske poručuju da o tako nečemu za sada ne razmišljaju.

Kažu da je kazneni zakonik nedavno prošao kroz izmjene, ali se otkup kazne nije razmatrao.

Zakonska regulativa

Prema trenutačnoj zakonskoj regulativi, osoba koja je osuđena na kaznu zatvora u trajanju do godinu dana, ako ju je osudio neki od sudova u FBiH, Distrikt Brčko ili Sud BiH, odlazak u zatvor može izbjeći tako što će za svaki dosuđeni dan platiti 100 KM, odnosno 3.000 mjesečno ili maksimalnih 36.000 KM za godinu dana.

U 2017. su 282 osobe osuđene u BiH na zatvorsku kaznu u trajanju do jedne godine “kupile slobodu”, podaci su Ministarstva pravosuđa BiH. Otkup slobode osuđenike je koštao oko dva milijuna KM, pri čemu je samo u FBiH u 193 predmeta uplaćeno 1,7 milijuna KM.

Sud BiH je, na zahtjev osuđenih osoba tijekom 2015., kaznu zatvora izrečenu do jedne godine zamijenio novčanom kaznom u 20 predmeta, što predstavlja povećanje za 300% u odnosu na 2014., kad je ukupan broj iznosio četiri predmeta. U FBiH, prema podacima općinskih sudova u FBiH, u 2015. u 158 predmeta kazna zatvora je zamijenjena novčanom kaznom.

Pogodnost plaćanja zatvorske kazne iskoristio je i određeni broj osuđenih za ratne zločine u FBiH.

Osuđeni za terorizam

Čak i osuđeni za terorizam mogu koristiti pogodnost zamjene kazne zatvora za novčanu, što ih je jedan broj već i iskoristio, ali bi najavljenim izmjenama i dopunama Kaznenoga zakona BiH trebalo biti onemogućeno.

Mediji su ranije pisali da je većina državljana BiH, koja je sudjelovala u redovima terorističke organizacije Islamske države, u BiH bivala osuđena na nevjerojatno niske zatvorske kazne, najčešće do godinu dana, iako zakon za ta djela predviđa i do 10 godina zatvora, navodi Večernjak.

Ovako niske kazne dosuđuju se zbog zakonskih olakšica jer bivši džihadisti Islamske države iz BiH postupaju po pravnom savjetu odvjetnika i priznaju krivnju te sudjelovanje u terorističkoj organizaciji.

Odgovori