IstaknutoZanimljivo i poučno

Havaji žele uvesti zabranu prodaje cigareta za mlađe od 100 godina

Za razliku od kontroverznog prava na nošenje oružja, pravo na pušenje u SAD-u ne postoji, a Havaji bi uskoro mogli postati prva savezna država u kojoj neće biti moguće kupiti cigarete

“Ovaj zakon smatra da je cigareta najsmrtonosniji predmet u ljudskoj povijesti” – ovim riječima počinje tekst novog prijedloga zakona na Havajima koji prema kojem bi se do 2024. godine u potpunosti zabranila prodaja cigareta. Radi se o saveznoj državi s jednim od najrestriktivnijih zakona o duhanskim proizvodima. Tamo je 2016. podignuta dobna granica za kupnju cigareta na 21 godinu, a prema novom prijedlogu zakona, do sljedeće godine ta bi granica bila podignuta na 30 godina, i potom svake godine za još 10 godina. Tako bi 2024. godine dobna granica za kupnju cigareta bila – 100.

Takav zakon efikasno bi očistio police trgovina od cigareta, no turisti bi i dalje mogli sa sobom donijeti duhanske proizvode.

Jedan od pokrovitelja ovog zakona je i zastupnik Richard Creagan, po struci liječnik na hitnoj. “Sada imamo skupinu ljudi koja ima tešku ovisnost i koju je jedna zla industrija pretvorila u svoje robove napravivši cigaretu koja stvara ovisnost, znajući da se radi o smrtonosnoj ovisnosti”, rekao je Creagan za CNN.

Dobna granica neće se odnositi na e-cigarete, cigare ili duhan za žvakanje, prenosi Net.hr.

Odgovori