IstaknutoZanimljivo i poučno

Jesu li zdrave sjemenke lubenice?

Sjemenke lubenice su prirodni izvor mangana, fosfora, kalija, proteina, esencijalnih masnih kiselina.

Lubenicu je dugo pratila priča kako ako progutate njene sjemenke, one mogu da vam proklijaju u želucu. Danas rijetko tko vjeruje u taj mit, međutim, mnogi se pitaju imaju li sjemenke neka štetna djelovanja po organizam.

“Sjemenke lubenice prirodni su izvor mangana, fosfora, kalija, proteina, folata, esencijalnih masnih kiselina, željeza i cinka. Ove različite hranjive stvari, poput mangana, pomažu pravilnom funkcioniranju mozga i živčanog sustava, dok fosfor pomaže u zdravom formiranju kostiju i poboljšava probavu”, navodi jedna dijetetičarka.

I bijele i crne sjemenke sadrže vlakna, a smatra se da one koje su proklijale pružaju još više nutritivnih prednosti. Pečene sjemenke lubenice podsjećaju na sjemenke bundeve i zdrav su međuobrok.

Magneizj u sjemenkama igra ključnu ulogu u proizvodnji energije, funkcioniranju živaca i održavanju stabilnog krvnog tlaka. Sjemenke, također, sadrže masne kiseline koje snižavaju nivo kolesterola i smanjuju šanse za srčani ili moždani udar. Dakle, rezultati su tu: lubenica je opasna samo ako vam padne na nogu.

Odgovori