IstaknutoZanimljivo i poučno

Klimatske promjene će utjecati na boju oceana

Klimatske promjene će do kraja 21. stoljeća najvjerojatnije utjecati na boju polovine oceana na Zemlji, predviđa istraživanje uglednog Massachusetts Institute of Technology objavljeno u Nature Communications.

Kako temperature budu rasle suptropski oceani bit će, kaže istraživanje, plavlji, a oni oko ekvatora i polova zeleniji. Boja oceana ovisi o interakciji sunčeve svjetlosti i onoga što je u vodi.

Mikroskopske morske alge ili fitoplanktoni, vidljivi na satelitskim snimkama, ključni su pokazatelj zdravlja mora.

Kod fotosinteze, hlorofil u fitoplanktonu apsorbira plavo svjetlo iz spektra pa se algama bogata područja doimaju zelenijima.

U dijelovima gdje je fitoplanktona manje, u nekim slučajevima i manje morskog života općenito, oceani će izgledati plavlji jer molekule vode apsorbiraju sve osim plavog svjetla u spektru, prenosi Klix.ba.

Rezultati računalne simulacije znanstvenika sa Massachusetts Institute of Technology odražavaju ono što postojeći satelitski snimci pokazuju, i tako dokazuju da ovaj model može biti korišten u predviđanju promjena nivoa fitoplanktona zbog zatopljenja mora.

Promjene u broju hlorofila mogu biti posljedica klimatskih promjena, ali na njih mogu utjecati i normalni vremenski događaju kao El Nino koji se pojavi svakih nekoliko godina.

El Niño je prirodna meteorološka pojava povezana s promjenama klime u tropima.

Odgovori