IstaknutoVijesti

Komšić odabrao nove veleposlanike

Željko Komšić, član Predsjedništva BiH, nakon što je smijenio skoro sve bh. veleposlanike iz reda hrvatskog naroda koje je imenovao njegov prethodnik u Predsjedništvu BiH Dragan Čović, osim već poznatih prijedloga imena za nove diplomate, pripremio je i nove.

Kako je objavio ‘Večernji list’, Komšić će svog savjetnika Branimira Jukića predložiti za veleposlanika u Crnoj Gori, gdje je u ranijem Komšićevom mandatu već bio na toj poziciji, a bio je i veleposlanik BiH pri NATO-u.

Prema pisanju ‘Večernjeg lista’, Komšić za veleposlanicu BiH u Španjolskoj šalje Danku Savić, suprugu Senada Avdića, vlasnika portala Slobodna Bosna. Savić je u ranijem Komšićevom mandatu, također, bila veleposlanica, i to u Češkoj. Komšićev prijedlog za buduću veleposlanicu u Pragu je spisateljica Martina Mlinarević.

U Veliku Britaniju će Komšićev savjetnik Vanja Filipović, za kojeg ‘Večernji list’ navodi da je najpoznatiji po tome što je svojevremeno dospio u centar pažnje javnosti jer je s Komšićem uživao u luksuznom austrijskom skijalištu o trošku poreznih obveznika BiH.

Dalje, se navodi navodi da će Komšić u Vatikan poslati Igora Žontara. Navode da je riječ o profesoru u Katoličkom školskom centru ‘Sveti Josip’ u Sarajevu te da je radio u ‘Caritasu’, a ispred Vrhbosanske nadbiskupije bio je izabran na mjesto koordinatora za međureligijski dijalog pri Svjetskoj konferenciji religija za mir, a bio je i tajnik Hrvatskog kulturnog društva ‘Napredak’.

Kao najveće iznenađenje među Komšićevim prijedlozima list navodi onaj koji se odnosi na Svena Alkalaja, kadra Stranke za BiH koji je svojevremeno bio ministar vanjskih poslova BiH.

Za njega tvrde da će biti šef Misije BiH pri Ujedinjenim narodima u New Yorku.

Odgovori