IstaknutoSvijet

Legendarne ‘tridesetčetvorke’ se vraćaju u Rusiju

U Rusiju se iz Laosa vraća 30 primjeraka tenka T-34, legendarne “tridesetčetvorke”, koja je bila okosnica sovjetske oklopne sile tijekom Drugoga svjetskog rata, izvijestila je press služba ruskoga Ministarstva obrane.

Tenkovi će u dalekoistočnu rusku luku Vladivostok biti dopremljeni brodom, a potom će vlakom putovati do moskovske oblasti.

Tridesetčetvorke su donedavno bile dio redovnog naoružanja laoske vojske i potpuno su ispravne, ističu u ruskim obrambenom ministarstvu.

U planu je njihovo korištenja tijekom vojnih parada u povodu Dana pobjede, koji se u Rusiji slavi 9. svibnja te za snimanje filmova o Drugome svjetskom ratu, koji se u Rusiji naziva Velikim domovinskim ratom, piše Hina.

T-34 sovjetski je tenk srednje veličine koji se počeo masovno serijski proizvoditi 1940. godine. Bio je osnovni tenk Crvene armije do polovice 1944. godine, prije ulaska u postrojbe njegove modifikacije, T-34-85. Proizvodnja je trajala do 1958.

Mnogi eksperti, među kojima i njemački generali, smatrali su ga jednim od boljih tenkova iz vremena Drugoga svjetskog rata.

Godine 2000. primjerak T-34 restauriran je nakon što je izvađen s dna estonske močvare gdje je bio potopljen 56 godina. Pritom nije bilo znakova curenja ulja, korozije i drugih oštećenja mehaničkih komponenti uzrokovanih dugim stajanjem u vodi. Motor je obnovljen te je u punom radnom stanju.

Povijest “tridesetčetvorke” zanimljiva je i i izvan bojnih polja. Tako je spomenik tenku T-34-85 u istočnonjemačkom gradu Chemnitzu (bivši Karl-Marx-Stadt) bio metom bombaškog napada 1980. godine, zbog čega je izvjesni Josef Kneifel osuđen na doživotni zatvor, ali je pušten nakon sedam godina.

Praški spomenik tenku T-34 poznat kod lokalnog stanovništva i kao “sveti tenk” predstavljao je prvi sovjetski tenk koji je ušao u Prag u svibnju 1945. godine. No, za Pražane je on bio podsjetnik na rusku opresiju nakon gušenja Praškoga proljeća 1968. godine. Godine 1991. taj je tenk obojan u ružičasto, zbog čega je ruska vlada službeno prosvjedovala.

Ružičasti T-34 nazvan Mandela Way Tank nalazi se i u Londonu. U privatnom je vlasništvu i nalazi se u četvrti Bermondsey.

T-34 našao je mjesto i u književnosti i popularnoj kulturi.

“Četiri tenkista i pas” uspješna je poljska televizijska serija prikazivana 1960-ih godina, snimljena prema istoimenom romanu Janusza Przymanowskog koji je bio volonter u Crvenoj armiji. T-34 bio je jedan od glavnih protagonista serije.

U čuvenom romanu Čeha Josefa Škvoreckog “Oklopni bataljon”, u kojemu se ismijava poslijeratna čehoslovačka vojska i njezino okruženje, T-34 jedna je od kulisa i mjesta radnje, ali i ikonografski predmet kojemu likovi iskazuju tobožnju ljubav, a zapravo duboku ironiju prema “socijalističkim postignućima”.

Dvije “tridesetčetvorke” su u filmu “Spašavanje vojnika Ryana” Stevena Spielberga zamijenile njemačke tenkove Tiger 1., koje je teško naći jer su vrlo rijetki.

Odgovori