IstaknutoSport

Najčudnije klauzule u ugovorima svjetskih sportaša

Alex Oxlade-Chamberlain stigao je u Arsenal 2011. godine kao velika mlada zvijezda, ali u šest godina nije se uspio nametnuti te je lani prešao u Liverpool. No teško je bilo nametnuti se ako ne dobivaš pravu priliku. A Arsenal je imao dobar razlog da mu prilike daje u ograničenoj količini.

Nova knjiga “The Transfer Market: The Inside Stories” autora Alana Gernona otkriva bizarnu klauzulu u njegovu ugovoru, koja objašnjava zašto je veznjak uglavnom ulazio u igru iza 70. minute. Arsenal je Southamptonu morao platiti 10.000 funti svaki put kad Oxlade-Chamberlain odigra više od 20 minuta.

Pomalo nevjerojatno zvuči da bi jedan od najbogatijih klubova najbogatije lige svijeta na takav način pokušavao uštedjeti, jer u praksi to znači da bi za stotinu utakmica u kojima je igrao više od 20 minuta Arsenal morao platiti ukupno milijun funti, što je u današnjem vrhunskom nogometu zanemariva cifra.

Ali čudna klauzula je dovoljan razlog da predstavimo još neke od najluđih stavki iz ugovora vrhunskih sportaša, koje podjednako govore o samim igračima i njihovim klubovima.

Švedski nogometaš Stefan Schwarz maštao je o putu u svemir, čak je i rezervirao mjesto na komercijalnom letu koji se trebao održati 2002. godine. U Sunderlandu su znali za njegovu opsesiju, pa su ga natjerali da potpiše klauzulu prema kojoj se ugovor raskida na njegovu štetu ako zaista ode na taj put. Let je otkazan, pa nije trebao birati između nogometne karijere i svemirskog turizma, ali navijači su ga svejedno prozvali Spaceman.

Danas je poznato da je Barcelona muljala s transferom Neymara iz Santosa 2013. godine kako bi platila manji porez, ali manje je poznato da je u ugovor stavila klauzulu na kojoj je Brazilac inzistirao. Klub se morao obvezati da će Neymarovim prijateljima svaka dva mjeseca plaćati povratne avionske karte iz Brazila te smještaj i hranu u Barceloni kako bi njihova zvijezda bila okružena poznatim licima.

Kad je Charlie Kerfeld 1986. pregovarao s Houston Astrosima o novom ugovoru, bejzbolaš je tražio povišicu sa 110.000 dolara na 110.037,37 dolara kako bi iznos bio u skladu s njegovim brojem 37 na dresu. Uz to je tražio (i dobio) klauzulu prema kojoj mu je klub dužan isporučiti 37 kutija žele-bombona od naranče.

Ponajbolji košarkaš svih vremena 1993. je, nakon trećeg naslova NBA prvaka, šokirao svijet naglim odlaskom u mirovinu. Michael Jordan ostavio je najbolju košarkašku momčad svijeta i odlučio igrati bejzbol u nižoj ligi, To je, dakako, značilo i drastičan pad primanja za Gospodina Zraka. Ali Jerry Reinsdorf, vlasnik Chicago Bullsa, ali i Chicago White Soxa, nastavio mu je isplaćivati NBA plaću od četiri milijuna dolara čak i dok se ovaj igrao bejzbola.

Osim toga, dok brojni klubovi žele spriječiti svoje igrače da se bave bilo kakvim aktivnostima koje mogu dovesti do ozljede, poput igranja košarke izvan kontrole kluba, Bullsi su Jordanu željeli u svemu udovoljiti, pa su mu dali klauzulu nazvanu “Ljubav prema igri”, koja mu je dopuštala da igra košarku kad god i gdje god poželi.

U najboljim godinama Manny Ramirez bio je jedan od najopasnijih udarača u svijetu bejzbola, ali ujedno i vrlo nepredvidljiv tip. Tako je mnoge iznenadila njegova odluka da 2017. ode igrati u Japan, ali dobio je brojne beneficije. Osim privatnog automobila i vlastitog apartmana na gostovanjima, Manny je mogao sam birati kad će i hoće li uopće trenirati, a najluđi detalj ugovora je garancija da može jesti neograničene količine sushija.

Iako je košarku izmislio Kanađanin, ona je američka postojbina. Pa iako je NBA liga, ne samo kvalitativno nego i financijski apsolutni vrh za košarkaše, nije isto s košarkašicama. WNBA se igra samo ljeti, a plaće nisu baš ni blizu ranga njihovih muških kolega, pa mnoge Amerikanke ujedno igraju i u Europi.

Tako je i proslavljena Diana Taurasi ljeti igrala za Phoenix Mercury za plaću od 107.000 dolara, a ostatak godine bila je članica ruskog Jekaterinburga, koji joj je plaćao čak milijun i pol. Ali Rusi su željeli zaštiti svoju investiciju pa su Diani predložili da joj plaću produlje na cijelu godinu, umjesto samo tijekom trajanja sezone, ali pod uvjetom da ljeti ne igra WNBA nego se odmara i sanira eventualne ozljede. U prijevodu, platili su joj da ne igra.

Jedan od najosebujnijih likova u povijesti američkog nogometa je Dez Bryant, briljantni wide receiver, koji za sobom ima burnu prošlost problema sa zakonom i ponašanja neprimjerenog sportašima. Zato su mu Dallas Cowboysi 2012. nakrcali ugovor brojnim klauzulama – morao se suzdržavati od alkohola, ići na savjetovanje dvaput na tjedan, biti kod kuće prije ponoći, a cijelo su ga morali pratiti zaštitari, koji su pazili da ne radi gluposti. Nije smio ići u noćne klubove i striptiz barove, osim ako klub nije dopustio, a i u takve je mogao samo u pratnji spomenutih zaštitara, odnosno “babysittera”.

Fantastična bejzbolska karijera Rolliea Fingersa bila je još kultnija zbog njegovih prepoznatljivih “plemićkih” brkova. A pustio ih je 1972. zbog vlasnika njegovih Oakland A’sa, koji je ponudio bonus igračima ako do Dana očeva uzgoje brkove. Fingers je prihvatio izazov, a rezultat je bio spektakularan brk sa zakovrčanim krajevima. Vlasnik Charlie Finley bio je toliko oduševljen da mu je u idućem ugovoru dao bonus od 300 dolara plus 100 dolara na mjesec za nabavku voska za održavanje.

Naravno da je na ovom popisu moralo biti mjesta za Marija Balotellija. Čudnovati Talijan u Milanu je imao klauzulu o “dobrom ponašanju”, čija je poanta bila da nagrađuje Marija da bude normalan. Pod “dobrim ponašanjem” klub je smatrao suzdržavanje od ekstremnih frizura, pušenja, noćnih izlazaka i kontroverznih objava na društvenim mrežama.

100posto.hr

Odgovori