IstaknutoZanimljivo i poučno

Pet zdravih navika za 2019. godinu

Iako su zdrava ishrana i redovno vježbanje važni, zašto ne biste prihvatili novi pristup i napravili efikasan plan kako da poboljšate svoje zdravlje. Evo nekoliko zdravih navika koje ne uključuju svakodnevnu konzumaciju salate, prakticiranje različitih dijeta i naporne treninge.

Ako ste već počeli razmišljati koje ćete nezdrave poslastice prestati jesti u narednoj godini, vrijeme je da se zaustavite. Iako ne postoji ništa loše u namjeri da se počnete zdravije hraniti i da poboljšate svoju figuru, ali zbog toga ljudi prečesto počnu s kirurškim dijetama ili instant potezima koji mogu naštetiti zdravlju, piše Health24.

U nastavku se nalazi lista od pet zdravih navika koje biste trebali usvojiti od početka naredne godine.

Vodite brigu o svom mentalnom zdravlju

Sve je više onih koji se diljem svijeta bore s nekim oblikom anksioznosti ili depresije i to više nije tabu tema. Ukoliko sumnjate da imate neki od mentalnih poremećaja, nemojte se libiti potražiti stručnu pomoć. Na taj način ćete sebi u startu pomoći i učinit ćete da vam budućnost bude ljepša i ugodnija.

Pravovremeno otkrivanje bolesti

“Što ranije otkrijemo potencijalne zdravstvene probleme, bolji će biti krajnji ishod”, kaže dr. Simone Shelly.

Danas su dostupni razni testovi za dijagnosticiranje mnogih malignih oboljenja kao što su rak kože, dijabetes i različiti tumori. Ako na vrijeme pristupite otkrivanju ovih bolesti trebate imati na umu da će i eventualni ishodi biti povoljniji za vas.

Pozitivna slika o sebi

Nadolazeća godina je pravo vrijeme da počnete graditi pozitivnu sliku o sebi. Dok nezdrav životni stil može oštetiti vaše zdravlje, negativno mišljenje o sebi može imati čak i dalekosežnije posljedice.

Poslastice

Prestanite nabrajati sebi šta vam sve nije dozvoljeno da jedete, već jednostavno zamijenite obrađenu, nezdravu hranu za zdravije, kvalitetnije opcije umjesto da prestanete jesti sve poslastice od Nove godine.

Izdvojite vrijeme za opuštanje

Još jedno od važnijih pravila kada je riječ o brizi za vlastito tijelo sastoji se u tome da morate aktivno odvojiti vrijeme za svoje opuštanje, bilo kroz jednostavnu meditaciju, jogu kod kuće, šetnju ili jednostavno čitanje nekoliko stranica knjige svake večeri.

Odgovori