IstaknutoZanimljivo i poučno

Prehladu i viruse riješite odmaranjem, vitaminom C i izbjegavanjem izlazaka

Virusi i prehlade često kruže na nižim temperaturama te su posebno kobni za one koji imaju nizak imunitet. Zbog toga je važno kako se brinete o sebi onda kada se razbolite.

Ono što trebate osigurati jeste to da vaš imuno sistem dobije dovoljno sredstava kako bi se što prije oporavio. Zbog toga unosite vitamin C, mlijeko s cinkom, narandže, jagore i ananas. Također možete piti dodatke za prehranu u tabletama, ali ne očekujte da će vaša prehlada magično nestati čim ih uzmete, piše Huffpost.

Ljudi su često prezauzeti obavezama pa ne primijete koliko se njihov organizam istrošio te koliko mu je potrebno odmora i sna. Zbog toga je jako važno da vrijeme kada ste prehlađeni provedete tako što ćete se odmarati u kući, spavati više nego inače i tako što se nećete naprezati kao inače. Vašem tijelu je potreban odmor, pa probajte smanjiti ili izbjegavati tjelovježbu.

Ugasite mobitel i društvene mreže te se fokusirajte na to da izbjegavate sve ono što vam unosi stres u život. Fizičko i psihičko zdravlje su usko povezani i jako je važno balansirati ih i brinuti o sebi.

Čest razlog prehlada jeste nedostatak vode u organizmu, zbog toga konzumirajte mnogo vode ali i toplih napitaka koji će vas “vratiti u život”. Veoma je važno redovno jesti, te se potrudite da ne promašite ni jedan obrok. Vašem organizmu treba snage da bi se borio protiv bolesti.

Vjerovatno ćete se morati odreći nekoliko izlazaka sa prijateljima, ali je veoma važno da se opustite i ostanete kući dok se vaše zdravstveno stanje ne popravi. Ovo će možda značiti da ćete morati propustiti dan na poslu, što je i pametniji izbor nego da izlažete druge ljude zarazi i virusu.

Probajte ne ulaziti u fizički kontakt sa drugim ljudima, čak i ako je u pitanju samo rukovanje. Također, održavajte higijenu i redovno perite ruke jer se preko njih može prenijeti najviše virusa.

Ukoliko je vaše stanje nepodnošljivo, posjetite doktora. Ako traje duže od 48 sati, vrijeme je da se savjetujete sa nekim stručnijim ko će vam pomoći da problem što prije riješite.

Odgovori