IstaknutoZanimljivo i poučno

Prva sonda u povijesti stigla na tamnu stranu Mjeseca

Kineske vlasti su objavile kako su uspješno spustile svemirsku letjelicu Chang’e 4 na tamnu stranu Mjeseca, što je prvi takav pokušaj u cijeloj povijesti čovječanstva, javlja BBC.

Sonda, nazvana po kineskoj božici Mjeseca, ušla je u nedjelju rano ujutro u planiranu orbitu kako bi se omogućilo slijetanje, a zatim je tijekom ove noći, u 3:26 sati ujutro (02:26 GMT), sletjela u bazen naziva Južni pol – Aitken, nazvan 1970. po američkom astronautu Robertu Grantu Aitkenu. Na sebi ima instrumente s kojima će znanstvenici moći proučavati i provoditi geološke te biološke eksperimente. Osim mjernih uređaja, na sebi ima i panoramsku kameru.

Prve fotografije u povijesti čovječanstva

Tamna strana

Sonda Chang’e 4 poslala je i prve fotografije s, do sada neviđene, površine tamne strane Mjeseca. Nije imala direktan kontakt sa zemljom te je snimke prvo proslijedila satelitu, a onda prema našem planetu.

Komunikacija sa Zemljom najveći problem

Naime, komunikacija sa Zemljom je predstavljala određeni izazov. S te strane Mjeseca, koja nikada nije okrenuta prema nama, teško je poslati izravan signal tako da su se znanstvenici odlučili za posredniji pristup. Informacije se prvo šalju satelitu, a zatim ih on prosljeđuje Zemlji.

Kina je stoga u svibnju lansirala satelit Queqiao čija je zadaća da prenosi informacije sa sonde prema nama.

Uzgajanje povrća na Mjesecu

Sonda će provoditi jedan zanimljiv eksperiment. Sa sobom nosi sjemenje te će raditi pokuse s uzgojem povrća u zatvorenim uvjetima na površini Mjeseca.

Zašto Mjesec ima svoju tamnu stranu?

Strana našeg prirodnog satelita koja nikada nije okrenuta prema nama, ima zanimljiv naziv – tamna strana Mjeseca. No, Mjesec s te strane nije neosvijetljen i u tome smislu ne postoji uistinu njegova tamna strana tj. strana na kojoj je uvijek noć.

Prozvali smo ju tako jer nikada nije prema nama okrenuta. No, zašto je tome tako? Zašto je Mjesec prema Zemlji uvijek okrenut istom stranom?

Takva situacija nije neuobičajena. Naprotiv, ona je vrlo česta u Sunčavom sustavu i u svemiru, a posljedica je plimne sprege ili sinkronizacije, odnosno utjecaja gravitacije planeta na prirodne satelite.

Kada je Mjesec tek nastao, bio je mnogo bliže Zemlji no danas i brže se rotirao oko nje. Kao što Mjesec danas uzrokuje plime i oseke tj. ispupčenja u morima, tako je Zemlja kroz svoju dugu povijest gravitacijom uzrokovala deformacije na Mjesecu u obliku ispipčenja.

Onaj njegov dio koji je bio okrenut prema njoj se tijekom vremena ispupčivao. Kako se Mjesec okretao oko svoje osi, Zemlja je svojom gravitacijom sve snažnije privlačila upravo taj ispupčeni dio te je utjecala na njegovo okretanje oko svoje osi sve dok se ono konačno nije izjednačilo s vremenom rotacije oko Zemlje pa je Mjesec trajno ostao okrenut istom stranom prema Zemlji.

Krateri na tamnoj strani

Tamna strana Mjeseca ima više kratera raznih veličina. Također, ima manje “mora“ tj. golemih tamnih područja.

Sonda Chang’e 4 proučavat će krater Von Karman koji se nalazi unutar bazena Južni pol – Aitken (SPA) za kojeg se smatra da je nastao prilikom snažnog udara drugog nebeskog tijela u površinu Mjeseca.

Odgovori