IstaknutoZanimljivo i poučno

Slijedite ove savjete i zaštitite mobitel od hakera

Možda na svom pametnom telefonu ne čuvate državne tajne, ali na njemu sigurno imate informacije koje bi mogle poslužiti hakerima za krađu identiteta ili novca na bankovnom računu.
Pametnom upotrebom i uz savjete koje vam donosimo možete zaštititi svoj uređaj.

Želite li se zaštititi od hakera, instalirajte ažuriranja softvera čim postanu dostupna.

Kada instalirate aplikaciju za pametni telefon, dobro razmislite prije nego što aplikaciji odobrite zahtjev za pristup telefonu i podacima. To se posebno odnosi na korisnike Androida, budući da Googleov postupak provjere aplikacija nije toliko strog kao Appleov.

Osnovna je preporuka: ne instalirajte ništa s nepoznatih i neprovjerenih stranica.

Čak i bezopasne aplikacije na vašem telefonu mogu se naknadnim ažuriranjima pretvoriti u zle nametnike. Odvojite nekoliko minuta kako biste pregledali sve aplikacije na pametnom telefonu i provjerite koje dozvole koriste.

Domogne li se lopov vašeg telefona, u opasnosti su i vaši osobni podaci. Provjerite je li telefon zaključan kada nije u upotrebi.

Planirate li unaprijed, vaši će podaci biti sigurni čak i ako vam je telefon ukraden. Jedna od mogućnosti je da telefon podesite tako da automatski izbriše podatke nakon određenog broja pogrešnih pokušaja unosa zaporke. Ako vam se to čini pomalo drastičnim, ne zaboravite da i Apple i Google nude usluge kojima se vaš izgubljeni telefon može locirati na karti te se daljinski zaključati ili izbrisati, piše Tportal.hr

Automatska prijava olakšava život korisniku, ali i posao lopovu koji samo treba otvoriti vaš preglednik kako bi dobio pristup svim vašim online računima. U idealnom slučaju ne biste trebali koristiti značajke automatske prijave. Ako baš morate, koristite aplikaciju upravitelja zaporki koja će od vas tražiti da svako malo ponovno unesete glavnu lozinku.

Nikad ne koristite istu zaporku za različite aplikacije ili usluge.

Hakeri redovito provaljuju online usluge kako bi ukrali korisničke podatke koje potom isprobavaju na drugim web lokacijama.

Sumnjate li u sigurnost bežične mreže, držite se mobilne internetske veze vašeg telefona. Ili koristite VPN alate kao što su CyberGhost ili TunnelBear. Ovi alati usmjeravaju vaš promet putem privatnoga šifriranog kanala pa čak i kad netko prati vaš promet, neće moći vidjeti što radite.

Puno aplikacija postavlja poruke i obavijesti na zaključanom zaslonu telefona. Vrijedi razmisliti što bi ove obavijesti mogle otkriti, prenosi N1.

Odgovori