IstaknutoZanimljivo i poučno

Stručnjaci tvrde: Korisno je slušati glazbu na radnom mjestu

Mnogi na radnom mjestu slušaju glazbu, iz raznoraznih razloga. Nekima će pomoći da im radni dan prođe brže i lakše, neki će se lakše koncentrirati, neki će buku okoline radnog prostora radije zamijeniti zvucima glazbe i slično. Nije rijetkost čuti od nadređenih kako ipak na radnom mjestu ne biste trebali slušati glazbu. No, što kažu stručnjaci?

Simone Ritter sa Sveučilišta Radboud u Nizozemskoj i Sam Ferguson s Tehničkog sveučilišta u Australiji istražili su je li bolje i produktivnije raditi uz glazbu ili u tišini.

Istraživanje koje su proveli pokazalo je da glazba potiče kretivno razmišljanje pa je stoga korisno slušati glazbu ako radite na poslovima koji od vas zahtijevaju ovakvu vještinu. Pokazalo se i da nema utjecaja na one koji na svom radnom mjestu moraju razmišljati logično, odnosno, nekreativno.

Istraživanje provedeno na Sveučilištu Miami pokazalo je da osobe koje slušaju glazbu daju bolja rješenja i imaju bolje ideje. Slušanje glazbe pomaže i u otklanjanju stresa na poslu pa stručnjaci preporučuju slušati glazbu prije posla i tijekom pauze ako vam je zabranjeno tijekom radnog vremena.

U svakom slučaju, ako imate povlasticu da možete slušati glazbu dok radite, birajte onu koja vas svojim riječima neće omesti u onome što radite, odnosno, birajte instrumentale ili klasičnu glazbu za najbolji poticaj, piše Večernji list.

Odgovori