Svako ostaje pri svom: ‘Mora se naći kompromis kada je u pitanju NATO’

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović je danas u Sarajevu izjavio novinarima da su, što se tiče formiranja nove vlasti, stvari jednostavne, mora se naći kompromis kada je u pitanju NATO put BiH.

”Nitko ništa nije odustao, svi su pri svome i tu treba naći srednje rješenje. Srednje rješenje je slanje godišnjih planova onako kako je to određeno zakonom i strategijama i zadovoljiti, da tako kažem, srpsku stanu time da nema članstva u NATO-u bez novih odluka Predsjedništva, eventualno referenduma u BiH”, kazao je Izetbegović.

Upitan da li je izvjesno da u narednih sedam, osam dana bude imenovan predsjedavajući Vijeća ministara BiH, odgovorio je da „ukoliko predsjedavajući Vijeća ministara ponudi rješenje na bazi ovakvoga kompromisa, zašto da ne“.

Izetbegović je rekao novinarima i to da su se vidjeli predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i on, te da su sjedili i sa Šefikom Džaferovićem, Borjanom Krišto, Denisom Zvizdićem, Fadilom Novalićem…

”Prije svega, cilj nam je bio da otklonimo zastoj u radu Vijeća ministara BiH i Federalne vlade, dok se ne izaberu nove vlade i Vijeće ministara da ove funkcionišu. Mislim da smo to uspjeli i da neke nesporazume tu izgladimo, recimo kao nesporazum u vezi neimenovanja direktora Uprave policije”,  naveo je Izetbegović. 

Odgovori