IstaknutoZanimljivo i poučno

Trik za lako guljenje tvrdo kuhanih jaja

Dosad ste naučili kako ispržiti jaja, poširati i napraviti kajganu, možda ste savladali i jaja Benedict. Međutim, usavršavanje tvrdo kuhanog jajeta je vještina kojom nikako ne uspijevate ovladati. Osim toga, kuhanje je samo pola uspjeha. Trebate naučiti i oguliti tvrdo kuhana jaja, a s tim se čak i najbolji kuhari muče. Evo kako to učiniti:

Kako biste napravili jaja koja se lakše gule, kuhari preporučuju da ih uopće ne kuhate, piše Reader‘s Digest. Dobro ste pročitali! Umjesto toga, predlažu da ih stavite u manju posudu za kuhanje na pari koju stavljate na lonac. Napunite lonac vodom do dna posude za kuhanje na pari i stavite na štednjak na jaku vatru. Kad voda počne ključati, postavite tajmer na 14 minuta, prenosi Živim.hr.

Kada vrijeme istekne, izvadite jaja iz posude i odmah ih uronite u zdjelu s ledenom vodom kako biste zaustavili proces kuhanja. Tako biste trebali dobiti savršeno tvrdo “kuhana” jaja.

Trebate li dodati nešto u vodu?

Iako internet pun trikova, kao što je dodavanje octa ili sode bikarbone u vodu, to nije potrebno. Naime, to neće imati nikakvog učinka na lakše guljenje tvrdo kuhanih jaja.

Je li starost jajeta važna?

Itekako! Iako jaja možete skuhati bez obzira na to koliko su stara, lakše se gule starija jaja. Ako im se bliži rok trajanja, možda su kuhana bolji izbor od prženih.

I bez obzira na to kako ih planirate pripremati, uvijek se pobrinite da s njima pravilno rukujete. To znači da ih nikada ne perete, da uvijek pazite da su u hladnjaku te da naučite prepoznati jesu li još dobra.

Ledeno potapanje

Kao što postoje ispravni načini za razbijanje jajeta, postoje i ispravni načini za guljenje jajeta. Bez obzira na to jeste li ih kuhali u loncu ili na pari, postoji jedno pravilo kojeg se trebate uvijek držati kako biste ih lakše ogulili. Nakon kuhanja, odmah prebacite jaja u posudu s ledenom vodom i ostavite ih nekoliko minuta da se ohlade.

Tako postižete dvije važne stvari. Prvo, ledenom vodom zaustavljate proces kuhanja. Vruća jaja nastavit će se kuhati preostalom toplinu pa se tako mogu prekuhati. Da biste zadržali savršenu konzistenciju, morate dramatično sniziti temperaturu okoline. Drugo, uranjanje vrućih jaja u zdjelu s ledenom vodom može potaknuti skupljanje bjelanjaka i odvajanje od ljuske zbog čega se lakše gule.

Razbijanje jaja

Kao što smo već rekli, postoji ispravan način razbijanja jaja! Umjesto da ga lagano lupkate, valjajte svoje tvrdo kuhano jaje naprijed-natrag po tvrdoj površini dok ljuska potpuno ne pukne. Ljuska treba izgledati poput mozaika prije nego što ju uopće počnete guliti.

Nakon što jaje potpuno napukne, pritisnite palcem veći kraj i pronađite zračni džep, zatim gurnite prst kroz njega i počnite skidati ljusku. Polazak od zračnog džepa pomaže odvojiti tanku kožicu (poznatu i kao membrana) od površine jajeta. Da biste stvari učinili još lakšima, gulite pod vodom. Naime, tako će se voda probiti između jajeta i njegove ljuske, olabavivši ga dovoljno da ga možete lako ukloniti.

Protresite ih

Ako imate samo nekoliko jaja za oguliti, ova metoda je ne samo učinkovita nego i zabavna. Napunite teglicu s malo vode (100 ml), dodajte jaja, čvrsto ju zatvorite i protresite. Kako ljuske jaja pucaju, voda koja se nalazi u teglici pomoći će ju odvojiti, olabaviti i ukloniti. Nakon što većina ljuske otpadne, rukama ogulite ostatak i brzo isperite pod hladnom vodom kako biste uklonili sve sitne ostatke.

Kako oguliti kuhana jaja koja se nikako ne žele oguliti?

Ako vam je teško oguliti jaja, pokušajte ih razbiti do kraja i nježno valjati među dlanovima kako biste olabavili ljusku. Zatim palcem probušite ljusku na zračnom džepu i uronite jaja u zdjelu s hladnom vodom na nekoliko minuta prije ponovnog pokušaja. Ako su jaja koja ste skuhali svježa, možda ih je nemoguće savršeno oguliti. Srećom, ukusna su bez obzira na to kako izgledaju!

Greške koje trebate izbjegavati:

– Ne hladite ih dovoljno brzo – ako su jaja još vruća, bjelanjak će jače prianjati uz ljusku i otežati guljenje. Najbolje je prebaciti jaja u zdjelu s ledenom vodom odmah nakon kuhanja kako bi se brzo ohladila.

– Gulite ih dok su još topla – jaje će se teže oguliti ako je još toplo pa ga svakako ostavite da se potpuno ohladi.

– Koristite svježa jaja – kako jaja stare, zračni džep se povećava i olakšava guljenje. Naravno, možete svježa jaja skuhati ako želite, ali budite spremni na teži postupak guljenja.

Odgovori