IstaknutoSvijet

U Hrvatskoj od gripe umrlo 35 ljudi

Broj umrlih od gripe u Hrvatskoj svaki je dan sve veći te je zbog komplikacija od tog virusa dosad život izgubilo čak 35 osoba.

Riječ je o najvećem broju umrlih otkako se prati gripa u Hrvatskoj. Točnije, i lanjska je sezona odnijela 35 života, ali to su bili podaci na kraju sezone, javlja Jutarnji list.

– Teško je procijeniti koliko će gripa trajati, ali prema iskustvima uglavnom potraje do Uskrsa. Intenzitet je i dalje jako velik, veći nego što smo dosad vidjeli, i ima jako puno komplikacija i hospitalizacija – kaže Vladimir Draženović, virusolog iz Nacionalnog centra za influencu pri HZJZ-u.

Dosad je ukupno 1938 slučajeva oboljenja koja su dokazana laboratorijskim pretragama u Zavodu za javno zdravstvo. Intenzitet je velik, odnosno 60 posto svih pristiglih uzoraka krvi bilo je pozitivno na virus gripe, i to u najvećem slučaju, tj. 97 posto gripe A, od čega je, pak, 95 posto pandemijski tip, tzv. svinjska gripa.

– Samo prošli i pretprošli tjedan laboratorijski smo dokazali 157 oboljenja. Što se smrtnih ishoda tiče, u Zavod je stiglo 35 prijava, što je, nažalost, rekordan broj, pogotovo kada gledamo da smo tek na polovici sezone epidemije gripe – kaže Draženović.

Broj umrlih je zasigurno bitno veći, no često se kao uzrok smrti uzima komplikacija koja je nastala zbog gripe. Primjerice, ako je netko imao gripu i poslije dobio infarkt, reći će se da je uzrok srčani zastoj.

Što se tiče prijava oboljelih, broj rapidno raste i posljednji podaci otprije sedam dana govore o više od 17 tisuća, no realno se uvijek taj broj množi s četiri jer ne odlaze svi oboljeli kod liječnika, a svi liječnici niti ne prijavljuju oboljele.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo i dalje poziva na cijepljenje kao najbolju zaštitu od bolesti. (Fena)

Odgovori