IstaknutoZanimljivo i poučno

Zašto se osjećamo tako dobro kada kihnemo?

Znate li onaj osjećaj kada mate potrebu za kihanjem, a ne možete? To je jedan od najiritantnijih osjećaja, a neki ljudi će pokušati sve njima poznate metode da“isprovociraju ” kihanje.

Zašto je kada kihnemo taj osjećaj toliko dobar?

Stručnjaci tvrde da se prije kihanja stvara napetost mišića koja se oslobađa nakon što kihnete i to stvara taj osjećaj ugode. Slično je, tvrde, kao i kada imate pun mjehur, nemate mogućnost ići odmah u wc pa zadržavate urin još neko vrijeme. I onda ga konačno ispraznite uz duboki uzdah olakšanja, piše Večernji.hr.

To je i onaj osjećaj koji imate nakon vježbanja, kada se osjećate tako dobro i pitate se zašto prije niste počeli vježbati? Za taj osjećaj “sreće” i ugode zaslužni su endorfini koji simuliraju osjećaj ugode u mozgu.

Ponekad se dogodi da vas ulovi kihanje u nizu? Jednom, dvaput, četiri puta? Nije ništa neuobičajeno, to se događa zato jer je kihanje refleks i ne možemo ga zaustaviti kada jednom krene. Mozgu se šalje poruka da je nešto u nosu što izaziva iritaciju i treba to “izbaciti”. Rezultat tih signala jest – kihanje.

Odgovori