IstaknutoZanimljivo i poučno

Zbogom jednokratnim pelenama!

Mala otočna pacifička država Vanuatu objavila je da planira zabraniti upotrebu jednokratnih pelena jer bi se na taj način značajno pridonijelo smanjenju onečišćenja.

Vanuatska vlada objavila je i da kani zabraniti plastični pribor za jelo, polistirenske čaše i svu plastičnu prehrambenu ambalažu.

Istraživanja su pokazala da jednokratne pelene čine najveći pojedinačni otpad u vanuatskom glavnom gradu Port Vili.

“Samo bi eleminacija toga artikla disproporcionalno smanjila plastični otpad”, poručila je vlada nacije s 200.000 stanovnika.

Vanuatu je jedna od nekoliko tihooceanskih država teško pogođenih učincima klimatskih promjena i ponosi se time što je među vodećima u svijetu u nastojanju zaštite okoliša.

Prošle je godine bila jedna od prvih u svijetu koja je zabranila jednokratne plastične vrećice. Zabrana upotrebe jednokratnih pelena trebala bi stupiti na snagu 1. prosinca ove godine. Jednokratne pelene ekološki su problem jer su obložene nerazgradivom plastikom i sadrže natrijev poliakrilat za upijanje tekućine.

Ujedno, ljudski izmet sadrži lužine koje su štetne za okoliš ako ne prolaze kroz kanalizacijske cijevi, čime se minimalizira njihov učinak, a usto proizvođači pelena pridonose emisiji ugljikova dioksida.

No roditelji ih smatraju mnogo prikladnijim i jednostavnijim za upotrebu od staromodnih platnenih pelena koje je potrebno prati i sušiti.

Britanski ministar zaštite okoliše Michael Gove morao je prošle godine odustati od ideje zabrane jednokratnih pelena pod pritiskom aktivista koji smatraju da bi takvo što bio korak unatrag za žene, na koje bi vjerojatno pao teret napornog pranja.

No to nije jedini problem. Proizvodnja pelena velik je biznis. Procjenjuje se da ih se godišnje u svijetu potroši 500 milijarda.

Istraživanje američke tvrtke za ispitivanje tržišta Grand View pokazalo je da će globalno tržište dječjih pelena s vrijednosti od 45 milijardi dolara u 2016. porasti na 64,5 milijarde 2022. godine zbog porasta potražnje u Kini, Indiji i Brazilu, prenosi Hina.

Odgovori