IstaknutoZanimljivo i poučno

Znanstvenici otkrili zašto nam se začepi samo jedna nosnica

Začepljen nos dok smo bolesni zaista može iritirati. No, obično nam se u danima prehlade često čini kako nam je jedna nosnica začepljenija od druge. To nije samo vaša mašta, postoji znanstveno objašnjenje zašto je to tako.

Prije svega, vaš nos je pametniji nego što mislite. Naime, za to je zadužen nazalni proces u kojem se vaše nosnice smjenjuju u dužnosti uvlačenja veće količine zraka u odnosu na drugu.

Strukture s obje strane nosa, koje se zovu donje nazalne konhe, su odgovorne za zagrijavanje i vlaženje zraka prije nego što dođe do vaših pluća. Ovo štiti pluća od isušivanja i iritacije. Taj proces zahtijeva dosta truda. Stoga nos usmjerava svoje napore više na jednu stranu kako bi proces bio efikasniji, rekla je Rachel Roditi, kirurg otorinolaringolog.

On šalje veći protok krvi na jednu nosnicu, što zagrijava zrak koji tuda prolazi, ali također to čini i da konha s te strane više nabubri. Zbog takvog otoka postoji i manji prostor kroz koji može proći kroz zrak. Ovo je pak vrlo suptilan proces pa, osim ukoliko ne patite od prehlade, infekcije, alergije ili nekoga strukturnog problema poput devijacije nosnoga septuma (pregrade), nećete ni biti svjesni njegovog odvijanja.

Ali kada ste bolesni, protok krvi u vašem nosu se još više povećava, što potiče oticanje i veću proizvodnju sluzi. Ako vam je nos u cijelosti začepljen, ovo osjećate mnogo više u jednoj nosnici, i to u onoj gdje je konha već bila više otečena u okviru normalnoga nazalnog ciklusa.

Kako otčepiti začepljeni nos

Ne postoji ništa što možete uraditi kako biste isključili nazalni ciklus. Vjerojatno ćete uvijek osjećati kako je jedna nosnica više začepljena od druge kada ste bolesni. Ipak, nakon od 90 minuta do četiri sata nos će zamijeniti strane. Kada se to dogodi, vjerojatno ćete osjetiti manje olakšanje u jednoj nozdrvi kada otok splasne, ali tada ćete osjetiti da vam je začepljena druga strana.

Najbolje što možete uraditi je da se pozabavite začepljenjem kao cjelinom.

Para iz vrućeg tuša ili ovlaživača zraka može vam pomoći da vam bude lakše. Sprejevi sa slanim rastvorom vam također mogu pomoći da se riješite sluzi, piše Klix.ba.

No, imajte u vidu da ovi sprejevi koji izazivaju sužavanje krvnih sudova mogu izazvati ovisnost pa se kasnije nos neće moći sam otčepiti.

Ukoliko ih morate koristiti, držite se pravila od po dva prskanja tijekom dana i ne koristite ih duže od pet do sedam dana.

Ukoliko simptomi zapušenog nosa potraju duže od 10 do 14 dana ili primijetite začepljenost nosa i onda kada niste bolesni, provjerite sa svojim liječnikom o čemu se radi – npr. devijacija septuma može biti uzrok, kaže dr. Roditi

Odgovori