Koliko je voće nezdravo?

Voće je zdravo, tu dileme nema, i treba ga jesti svakodnevno… no pravo pitanje je – koliko? Time se pozabavio njemački liječnik Carsten Lekutat i podsjetio na osnove, piše MetroPortal.

Voće sadrži fruktozu, zato i jest tako ukusno i slatko. “Fruktoza je na koncu konca ipak šećer, sa svim problemima koji iz previše šećera proizlaze”, kaže. Jedna jabuka vas čini zdravom, no tri često rezultiraju masnom jetrom, objašnjava.

Kada jetra postane masna, većina pretpostavlja da je to zbog alkohola. U stvari, kaže Lekutat, u 20 do 30 posto slučajeva to nema veze s alkoholom, nego je posljedica previše fruktoze.

Ako mislite da bi onda trebalo jesti samo povće, varate se, no vrijedi razmisliti koju vrstu voća jedemo i koju količinu jer nije sve voće jednako bogato šećerom.

“Banane, jabuke, šljive imaju mnogo više šećera od naranča ili šumskog voća”, objašnjava nutricionistica Antje Gahl. Ona preporučuje pet porcija voća i povrća na dan. Povrće pritom ima prioritet. Primjerice, dva komada voća, tri povrća.

Nije nevažno ni kako se voće konzumira. “Svježe voće je bolje od procesuiranog”, napominje Lekutat te dodaje da je u voćnom soku, voće visoke koncentracije i brže dospijeva u krvotok zvog čega dr. Lekutat nije pobornik narančina soka ujutro.

Mnogi stručnjaci nisu oduševljeni ni popularnim smoothiejima. “Kad pogledate sve sastojke, vjerojatno ne biste pojeli toliku količinu voća u jednom obroku. Ali u tekućem obliku to se dogodi vrlo brzo”, kaže Gahl.

Ukratko, konzumaciju voća treba prilagoditi životnom stilu. Tko želi započeti dan sokom od naranče, mora i vježbati da potroši uneseni šećer.

Odgovori