IstaknutoZanimljivo i poučno

Na Marsu snimljen krater do vrha ispunjen zaleđenom vodom

Mada još uvijek nismo u potpunosti sigurni ima li tekuće vode ispod površine Marsa, znamo da je ima posvuda na površini Crvenog planeta, ali u zaleđenom stanju, piše Science Alert.

Na nekim dijelovima Marsa, u takvoj je formi ima na pregršt, kao što to pokazuje najnovija snimka ESA-inog satelita Mars Express.

Mars Express snimio je zapanjujuću fotografiju kratera Koroljov (eng. Korolev) ispunjenog do samog vrha netaknutim ledom. Koroljov je promjera 81.4 kilometara, a nalazi se južno od dina Olympia Undae koje okružuju sjevernu polarnu kapu Crvenog planeta.

Godišnja doba na Marsu

Na Marsu, kao i na Zemlji, postoje godišnja doba te se u ljetnim mjesecima na mnogim područjima led povlači. Tijekom najtoplijeg dijela Marsovske godine, “suhi led“ (smrznuti ugljikov dioksid) na polarnim kapama zna se povući tj. nestati u potpunosti. No, to nije slučaj s kraterom Koroljov koji je ispunjen zaleđenom vodom tijekom cijele godine.

Krater Koroljov nastao je prije mnogo godina prilikom snažnog udara drugog tijela o površinu Marsa. Nazvan je prema sovjetskom raketnom inženjeru Sergeju Pavloviču Koroljovu.

Ledena zamka

Radi se o geološkoj formaciji koja je svojevrsna ledena zamka. Naime, krater je vrlo dubok, više od dva kilometra. Potpuno je ispunjen ledom koji seže skoro do samog ruba kratera te se zapravo radi o nakupini leda debljine 1.8 kilometara i promjera 60 kilometara.

Dakle, ako se gleda obujam, radi se okvirno o 2.200 kubičnih kilometara leda, što je fascinantna veličina za neku ledenu tvorevinu.

Dok zrak prolazi iznad ledene površine kratera Koroljov, hladi se i spušta na zaleđenu površinu. Tako se stvara sloj hladnog zraka koji se trajno zadržava iznad površine leda. S obzirom na to da je zrak loš vodič topline, taj hladan sloj ponaša se kao izolator te štiti led kratera od toplije struje zraka, a time i od otapanja.

Isti prirodni mehanizam događa se i kod manjeg kratera Louth, promjera 36 kilometara koji je također smješten na sjevernom, polarnom području Marsa.

Samo da napomenemo, na Marsu ima zraka, samo je jako rijedak i ni približno dovoljan za disanje.

15 godina kruži oko Marsa

Mars Express već je 15 godina u orbiti Crvenog planeta, a prošle godine je nekoliko puta preletio iznad kratera Koroljov. Pri preletima je snimao krater s HRSC kamerom, a znanstvenici ESA-e (Europske svemirske agencije) spojili su pet takvih snimaka u predivan kolaž koji prikazuje krater Koroljov u svome punom sjaju (i punom leda).

Snimke su koristili i za kreiranje topografske karte gdje su razlike u reljefu prikazane putem različito obojanih područja

Odgovori