IstaknutoVijesti

Prema preliminarnim podacima, šteta od poplava u SBŽ 4,8 milijuna KM

U četiri općine u Srednjobosanskoj županiji (SBŽ), u kojima je zbog nedavnih poplava proglašeno stanje prirodne nesreće, šteta iznosi oko 4,8 milijuna maraka, potvrdio je Feni direktor Županijske uprave za civilnu zaštitu Nikica Stipinović, naglasivši kako se štete na terenu još zbrajaju i da se radi o preliminarnim podacima.

Prema preliminarnim izvještajima, šteta u općini Busovača iznosi 3,5 milijuna maraka, u Travniku 738.000, Novom Travniku 299.745, te u općini Kiseljak 262.000 maraka.

Stipinović ističe da su iz ove četiri općine upućeni i zahtjevi za izdvajanje novca za hitne mjere sanacije te da se očekuje da odluka bude donesena na sjednici Vlade SBŽ idućeg tjedna.

– Naravno da oni traže više novca pa je, recimo, Općina Busovača tražila milion maraka. Međutim, mislim da će izdvojena suma biti mnogo manja, jer nema dovoljno sredstava i svima je jasno da se štete nikada ne mogu potpuno nadoknaditi. U prvoj fazi idemo na to da općine plate početne troškove, poput onih za mašine, gorivo i dnevnice, dakle sve što je prioritet. Kasnije će se, u drugoj fazi nakon konačnih procjena štete, kroz projekte raditi na obnovi i sanaciji regionalnih cesta, mostova i slično – dodao je on.

Prema njegovim riječima, nakon što Županijska vlada donese odluku o izdvajanju novca, bit će upućen zahtjev i Federalnoj vladi koja, uz općine i županije, također, ima obavezu da pomogne u saniranju nastalih šteta.

– Mi smo kanton koji je poznat po poplavama, a iz iskustva znam da je stanovništvo pogođeno poplavama i ranijih godina dobilo simboličnu pomoć za nastale štete – kazao je za Avaz.ba direktor županijske uprave za civilnu zaštitu.

Naglasio je kako su mjere prevencije, među kojima su čišćenje riječnih korita i odvodnih kanala, jedini način da se i u budućnosti izbjegnu štete, dodavši da za te namjene Vlada SBŽ godišnje izdvaja pola miliona maraka i da se u ove aktivnosti mora uključiti cjelokupno društvo.

Odgovori