IstaknutoVijesti

U BiH 43 ozbiljne reakcije na cjepivo protiv COVID-a

U Bosni i Hercegovini prijavljene su 804 reakcije na cjepivo protiv COVID-19, od čega su 43 ozbiljne reakcije, objavio je Večernji list.

Češće kod žena

Podaci pokazuju kako su neželjene reakcije na cjepivo protiv koronavirusa češće su prijavljene kod žena, i to 559.

Najviše neželjenih reakcija prijavljeno je na cjepivo Comirnaty Pfizer/BioNTech, i to ukupno 377, od čega je 357 okarakterizirano kao ”nije ozbiljno”, dok ih je 20 u kategoriji ”ozbiljno” na cjepivo Comirnaty, Pfizer/BioNTech, i to ukupno 377, od čega je 357 okarakterizirano kao ”nije ozbiljno”, dok ih je 20 u kategoriji ”ozbiljno”.

Na cjepivo CoronaVac, Sinovac bilo je 20 prijava neželjenih reakcija, od čega 16 okarakteriziranih kao ”nije ozbiljno”. Na cjepivo protiv COVID-19 AstraZeneca zabilježene su dvije prijave s ozbiljnim posljedicama od njih ukupno 32.

Najviše prijava u Tuzli

Od ukupno 260 prijava reakcija na Covishield, Serum Institut India, deset ih je s ozbiljnim reakcijama. Na GamCOVID-Vac (Sputnjik), Gamaleya zabilježeno je ukupno 67 prijava na neželjeno djelovanje, od čega jedna s ozbiljnim reakcijama.

Cjepivo SARS-CoV-2 vaccine (Vero Cell) kod cijepljenih u BiH izazvalo je pet neželjenih reakcija, a Astra Zeneca (Vaxzevria) šest, od čega se pet smatra ozbiljnim.

Tijekom 2021. godine ukupno su zaprimljene 783 prijave neželjenih reakcija nakon cijepljenja cjepivima protiv COVID-19. U 2022. godini ukupno je zaprimljena 21 prijava

Najviše prijava stiglo je iz Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla (604), zatim Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH (74) te JZU Bolnica Gradiška (53).

Iz Sveučilišne kliničke bolnice Mostar zabilježena je jedna prijava.

Reakcije

Najčešće prijavljene reakcije su povišena tjelesna temperatura, bol u ekstremitetima, malaksalost, glavobolja, bol u mišićima…

Među najčešće ozbiljne prijavljene neželjene reakcije ubrajaju se bol u prsima, gušenje, dispneja, parestezija, akutni infarkt miokarda, hematom, aritmija, tinitus.

”Do danas primljene i analizirane prijave o neželjenim reakcijama ne mijenjaju pozitivan profil koristi i rizika cjepiva protiv COVID-19 koja su dostupna u Bosni i Hercegovini. To u velikoj mjeri potvrđuje njihov poznati profil reakcija na cjepivo te podaci iz Bosne i Hercegovine ne odstupaju od do sada globalno prijavljenih”, zaključeno je u izvješću o prijavama neželjenih reakcija na lijekove i cjepiva u Bosni i Hercegovini.

Najviše prijava zabilježeno je kod cijepljenih osoba starosti od 18 do 44 godine, i to 387, zatim kod osoba starosti od 45 do 64 godine (343), navodi Večernji list.

Odgovori