IstaknutoVijesti

Zastupnici u SBŽ sebi povećali paušal s dosadašnjih 540 na 1.080 maraka

Skupština Srednjobosanske županije (SBŽ) usvojila je izmjene Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti SBŽ-a koje omogućavaju povećanje zastupničkih paušala, potvrdio je Feni županijski ministar financija Zoran Marković.

Marković je pojasnio da ove zakonske izmjene omogućavaju da zastupnički paušal umjesto dosadašnjih 540 maraka iznosi 1.080 maraka.

  • Do sada je taj paušal iznosio dvije osnovice plaće, što u SBŽ-u iznosi 270 maraka. Zastupnici su sada izglasali izmjenu Zakona koja omogućava da taj paušal bude uvećan na četiri osnovice. Međutim, većina njih se zalaže za to da paušal bude uvećan na tri osnovice, odnosno 810 maraka, a toliko je previđeno i u proračunu – kazao je Marković.

Istaknuo je da će skupštinsko povjerenstvo odrediti točan iznos paušala, a na upit je li opravdan ovakav potez zastupnika, Marković je kazao da bi to trebalo omogućiti zastupnicima veću neovisnost u njihovom radu.

  • Moj stav je da oni na to imaju pravo i da bi bilo realno da imaju paušale koji će iznositi tri osnovice. Još prije dvije godine su htjeli povećati paušal i smatram da time zastupnici dobivaju veću neovisnost od političkih stranaka – kazao je ministar financija.

Izmjene Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti SBŽ-a usvojene su danas bez nazočnosti novinara, na nenajavljenoj sjednici koja je održana nakon što je Skupština izabrala izaslanike u Domu naroda Federacije BiH.

Dnevnik.ba

Odgovori